Zdravlje

Ispitivanja pokazuju da novi lek za 40 odsto smanjuje rizik od povratka karcinoma dojke

Komentari

Autor: T.S. / Euronews

04/06/2021

-

09:43

Ispitivanja pokazuju da novi lek za 40 odsto smanjuje rizik od povratka karcinoma dojke
Ispitivanja pokazuju da novi lek za 40 odsto smanjuje rizik od povratka karcinoma dojke - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Uspešno je završeno ispitivanje leka Olaparib koji smanjuje rizik od povratka karcinoma dojke, posebno kod žena sa naslednim iblikom tog raka.

Studija objavljena u časopisu "New Englend Journal of Medicine" otkriva da ovaj lek može da spreči recidiv, odnosno da period do ponovnog javljanja karcinoma sa dve na 10 godina.

Rezultati su pokazali da lek smanjuje rizik od invazivnog recidiva ili smrti za više od 40 odsto.

Rezultati ispitivanja

Ukupno 85,9 odsto žena koje su redovno pile ovaj lek svakoga dana tokom cele godine, preživele su lečenje, a karcinom im se nije vratio naredne tri godine, u poređenju sa 77,1 odsto onih koje su dobijale placebo.

Razlika je bila slična kada je reč o metastatskoj bolesti, a to su karcinomi koji se javljaju na drugim mestima u telu - nije se javio novi oblik raka kod 87,5 odsto žena koje su pile Olaporib, a u 80,4 odsto slučajeva kod onih koje su primale placebo, prenosi "Gardijan".

Od 921 pacijenta na Olaparibu, kod 106 se ponovo pojavio invazivni rak.

"U pogledi ispitivanja kurativne terapije, ovo je zaista veliki rezultat", rekao je prof. Endru Tat iz Instituta za istraživanje raka u Londonu, koji je vodio međunarodno ispitivanje.

Do sada nije postojao nijedan tretman koji bi mogao da pomogne ženama sa naslednim oblikom karcinoma dojke.

Unsplash

 

Olaparib deluje tako što sprečava ćelije raka da promene svoj DNK pomoću molekulom zvanom PARP, uzrokujući da ćelije raka umru.

I dalje nije odobren 

Lek je već licenciran za upotrebu u lečenju genetskih oblika karcinoma dojke, jajnika, prostate i pankreasa, međutim veoma je skup i još nije odobren od strane britanske Nacionalne zdravstvene službe (NSH).

Istraživači se nadaju da će njihova studija pomoći ubrzanju dozvole za Olaparib.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin