Zdravlje

Uspešno testirana terapija "Trojanski konj" koja bi mogla da leči rak bez oštećenja zdravog tkiva

Komentari

Autor: T.S.

01/06/2021

-

10:58

Uspešno testirana terapija "Trojanski konj" koja bi mogla da leči rak bez oštećenja zdravog tkiva
Uspešno testirana terapija "Trojanski konj" koja bi mogla da leči rak bez oštećenja zdravog tkiva - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači Univerziteta u Edimburgu uspešno su testirali lek "Trojanski konj" koji bi mogao da pruži rešenje u lečenju različitih karcinoma ili bakterijskih infekcija, bez oštećenja zdravog tkiva.

Eksperimentalno ispitivanje objavljeno u časopisu "Nature" prvo je izvršeno na ćelijama ribe, a zatim i na ljudskim ćelijama. Međutim, naučnici kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdilo da je lek bezbedan i efikasan u lečenju raka u ranom stadijumu ili bakterijskih infekcije, koje su otporne na druge tretmane.

Naučnici su kombinovali mali SeNBD molekul koji ubija rak sa hemijskim jedinjenjem hrane koje bi mogle da privuku maligne ćelije. Naime, kancerogene ćelije po prirodi su "alave" i potrebna im je velika količina energije, pa ih hemijsko jedinjenje hranljivih materija iz pomenutog leka "mami" i na taj način "ubija", ističe se u studiji.

Pixabay

Molekul SeNBD je fotosenzibilan što znači da se aktivira tek kada dođe u kontakt sa svetlošću

Upravo zbog svoje sposobnosti, sam naziv leka "Trojanski konj" aludira na legendu o grčkim vojnicima koji su se sakrili u velikom drvenom konju, kog su Trojancima predstavili kao poklon, kako bi mogli da uđu u grad i da ga opljačkaju.

Bezbedan metod

Molekul SeNBD je fotosenzibilan što znači da se aktivira tek kada dođe u kontakt sa svetlošću.

Zahvaljujući tome bi hirurg mogao tačno da odredi kada će se lek aktivirati, smanjujući rizik od uništavanja zdravog tkiva, i od neželjenih efekata poput gubitka kose, što je česta nuspojava drugih tretmana protiv raka.

"Ovo istraživanje predstavlja važan napredak u stvaranju novih terapija protiv karcinoma. Budući da lek može da se aktivira zračenjem svetlosti, trebalo bi da ovaj metod bude veoma bezbedan", objasnio je Mark Vandrel, rukovodilac istraživanja.

Kako je objasnio, molekul SeNBD je jedan od najmanjih fotosenzibilizatora ikada napravljenih i njegova upotreba otvara mnoge nove mogućnosti u interventnoj medicini za ubijanje malignih ćelija bez uticaja na okolno zdravo tkivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin