Zdravlje

Revolucionarno otkriće: Nova terapija delimično vratila vid slepom čoveku

Komentari

Autor: T.S.

24/05/2021

-

18:19

Revolucionarno otkriće: Nova terapija delimično vratila vid slepom čoveku
Revolucionarno otkriće: Nova terapija delimično vratila vid slepom čoveku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući novoj terapiji, čoveku (58) koji je bio potpuno slep lekari su uspeli da delimično vrate vid. Ta terapija koristi impulse svetlosti za kontrolisanje aktivnosti nervnih ćelija. Ovo je prva uspešna demonstracija takozvane optogenske terapije.

Muškarac iz severne Francuske ponovo je stekao sposobnost da prepozna i locira različite predmete, sve dok nosi naočare koje mu stimulišu svetlost. Francuz je pre 40 godina izgubio vid kada mu je dijagnostikovan genetski poremećaj - retinitis pigmentos.

Poenta terapije jeste modifikovanje nervnih ćelija tako da one "ispaljuju" električne signale kada su izloženi određenim talasnim dužinama svetlosti.

"Ovo je veoma inovativan pristup u razvoju tehnologije za vraćanje vida. Cilj je sada videti koliko bi to moglo da funkcioniše kod drugih pacijenata sa ovim poremećajem", rekao je dr Kristofer Petkov, profesor neuropsihologije na Medicinskom univerzitetu Njukesl.

Ova grupa retkih genetskih poremećaja, koja uključuje gubitak ćelija osetljivih na svetlost u mrežnjači oka, pogađa više od dva miliona ljudi širom sveta i može dovesti do potpunog slepila.

Kako funkcioniše terapija?

Cilj nove tehnike je da obnovi vizuelnu funkciju u kasnim stadijumima bolesti, ubrizgavanjem neškodljivog virusa koji je modifikovan da nosi genetska uputstva za stvaranje proteina koji reaguje na svetlost.

Tako nastaju "modifikovane ćelije" koje omogućavaju prenos vizuelnih informacija u mozak.

Svetlost se isporučuje u pacijentovo oko pomoću naočara koje zrake transformišu u impulse na određenoj talasnoj dužini na koju protein genske terapije reaguje u realnom vremenu, prenosi Gardijan.

Potrebno je vreme da očne ćelije počnu da proizvode protein i da se mozak navikne na novi sistem.

profimedia

 

"Na početku terapije pacijent nije mogao da vidi ništa. To je verovatno bilo prilično iritantno i frustrirajuće. Jednom prilikom nam je sa uzbuđenjem javio da je video bele pruge na ulici", ističe profesor Hose Alen Sahel sa Medicinskog univerziteta u Pitsburgu i koautor studije.

Njegov vid se popravio daljim treningom, mada nije potpuno vraćen i još ne može da prepozna lica.

"Mislim da se ovde rodila nova naučna oblast, naime vizuelna rehabilitacija", rekao je koautor studije prof. Botond Roska sa Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin