Zdravlje

Sindrom zbog kojeg žene imaju 51 odsto veću šansu da razviju težu kliničku sliku kovida 19

Komentari

Autor: T.S.

24/05/2021

-

15:44

Sindrom zbog kojeg žene imaju 51 odsto veću šansu da razviju težu kliničku sliku kovida 19
Sindrom zbog kojeg žene imaju 51 odsto veću šansu da razviju težu kliničku sliku kovida 19 - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nakon više od godinu dana otkako je počela pandemija korone, studija je otkrila da su neke žene izložene većem riziku od kovida 19.

Te žene su često mlade i inače zdrave, ali imaju osnovno stanje koje nije spomenuto ni na jednoj listi komorbiditeta kada je kovid 19 u pitanju. Radi se o sindromu policističnih jajnika (PCOS).

Ovaj sindrom pogađa jednu od 10 zena i često uzrokuje disbalans reproduktivnih hormona što može dovesti do neredovnih menstrualnih ciklusa, visokog nivoa androgenih hormona i cista na jajnicima.

"Sindrom policističnih jajnika je potpuno potcenjen u svom uticaju. Na njega se nekako gleda kao na reproduktivno pitanje koje nije klinički relevantno. To je potpuno pogrešno. Pacijentkinje sa ovim sindromom treba smatrati populacijom visokog rizika", rekao je za CNN dr Vibke Arlt, direktor Instituta za metabolizam i sistemska istraživanja Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji.

Više od polovine žena koje pate od ovog sindroma razviju dijabetes pre 40. godine, a do 80 odsto njih ima prekomernu težinu. Takođe, imaju veći rizik od insulinske rezistencije, bolesti srca, karcinoma endometrijuma i materice. Mnoge imaju visok krvni pritisak i nizak nivo vitamina D.

Ove komplikacije kod žena sa policističnim jajnicima takođe su povezane sa potencijalno većim rizikom od razvijanja teže kliničke kovida 19.

Uprkos učestalosti prisustva sindroma i ozbiljnih komplikacija do kojih može doći, zdravstveni stručnjaci kažu da je ovo stanje dugo bilo zapušteno i nedovoljno istraženo. 

"Moj savet bi bio da žene sa sindromom policističnih jajnika uvrstimo u potencijalno rizičnu grupu", rekla je dr Ketrin Šerif, šefica ženskog zdravlja na Odeljenju za medicinu Univerziteta Džeferzon i vodeći stručnjak za policistične jajnike.

Unsplash

 

Tokom protekle godine saznali smo o brojnim postojećim zdravstvenim stanjima zbog kojih je osoba izložena kovidu u većem riziku od razvijanja teškog oblika bolesti, ali PCOS nije jedan od njih.

Za Arlta, koji je koautor prve velike studije objavljene u februaru u Evropskom žurnalu o endokrinologiji, naziv "policistični jajnici" je pogrešan. To nije poremećaj jajnika, rekao je Arlt, već "doživotna metabolička bolest".

Arlt i istraživači sa Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji otkrili su da žene sa policističnim jajnicima imaju 51 odsto veće šanse da razviju tešku kliničku slike kovida 19.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin