Društvo

Denis se posle 10 meseci probudio iz kome, sad mu je potrebna pomoć, majka: Nismo odustajali ni mi ni on, ne gubimo nadu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/06/2022

-

17:25

Denis se posle 10 meseci probudio iz kome, sad mu je potrebna pomoć, majka: Nismo odustajali ni mi ni on, ne gubimo nadu
Privatna arhiva - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Denis Milovanović (24) prošle godine doživeo je tešku saobraćajnu nesreću, posle koje je pao u komu. Lekari u Kragujevcu uspeli su da mu održe vitalne funkcije, a iz kome se probudio deset meseci kasnije. Međutim, borba nije završena tek predstoji period rehabilitacije, ali roditelji ne gubi nadu da će se potpuno oporaviti. Ipak, potrebna mu je pomoć. 

Vidovdan prošle godine porodica Milovanović iz Svilajnca nikada neće zaboraviti. Denis je 28. juna doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Automobilom je sleteo sa puta, a sa njim je bilo još četvoro prijatelja. Svi oni su prošli sa lakšim povredama, a Denis je prebačen u bolnicu u Kragujevcu u teškom stanju, životno ugrožen, sa krvarenjem na mozgu, povredom pluća, bubrega, prelomima nosa, jagodice, rebra. 

"Denis je 33 dana bio u komi. Nakon toga ostaje u vigilnoj komi, otvorenih očiju i gleda samo u jednu tačku. Bilo je mnogo kriza, komplikacija, temperatura, upala pluća, ali nismo odustajali ni mi, a ni on", priča za Euronews Srbija Tanja Milovanović, Denisova majka.

Uporno je svakog dana pokušavala da uspostavi kontakt sa sinom, da na neki način komunicira. Posle deset meseci primetila je, kaže, da na postavljena pitanja ukoliko nešto želi Denis trepne dva puta, a ukoliko ne želi nastavi da gleda u jednu tačku.

Lekari su joj rekli da je jedina nada za njega da se probudi iz kome operacija u inostranstvu i da mu se ugradi stimulator. Dok su porodica i prijatelji sakupljali novac za operaciju, Denis se probudio iz kome.

Probudio se i tražio palačinke

"Denis je počeo da nam daje znake da dobro čuje i da zna sve što mu pričamo. Primetila sam da reaguje na postavljena pitanja i ukoliko nešto želi on trepne dva puta, a ukoliko ne želi nastavi samo da vas gleda. Posle nekoliko dana učinilo mi se kao da želi nešto da kaže. Bili smo tu suprug, ja, Denisov deda. Hrabrila sam da kaže šta želi i on mi je šapatom rekao da želi palačinke. Spremila sam ih tri minuta, pojeo je pet. To je bio veliki pomak za sve nas", priča Tanja.

Privatna arhiva

 

Obavestila je Denisovog neurohirurga o svemu, a novac koji je skupljen za operaciju prebačen je na rehabilitciju. Denis je prebačen u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim toplicama u Hrvatskoj. Prikupljen novac od 35.000 evra dovoljan je za tri, četiri meseca rehabilitacije, ali nije dovoljan za potpuni oporavak. 

"I dalje Denisu više čitamo sa usana nego što pusti glas, više nam govori stisak ruke, ali ne gubimo nadu da će se potpuno oporaviti. On je sportista, bavio se kik-boksom, nikada nije pušio, pio. Zahvaljujući tome pregurao je mnogo kriza", priča Tanja.

Akcije prikupljanja pomoći organizovali su Denisovi drugovi. Do sada prikupljenih 35.000 evra porodica će iskoristiti da odmah započne rehabilitaciju, ali to neće biti dovoljno za potpun oporavak. Zbog toga porodica i prijatelji apeluju na sve koji mogu da pomognu. 

budihuman.rs

 

Za Denisovo izlečenje otvoren je tekući račun kao i nalog u humanitarnoj fondaciji "Budi human". Porukom 1207 na broj 3030 svi možemo pomoći da Denis uspešno završi lečenje i potpuno se oporavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija