Društvo

Maloj Aleksandri Uzelac potrebno 50.000 evra za operaciju u Americi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

03/05/2022

-

18:40

Maloj Aleksandri Uzelac potrebno 50.000 evra za operaciju u Americi
Aleksandra Uzelac - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandra Uzelac devojčica stara dve i po godine iz Zemuna iza sebe ima već pet operacija ugradnje vip sante i revizije, a pre par meseci su joj ustanovljene i dve nove dijagnoze - hidrocefalus i cerebralna paraliza. Uz sve to, mala Aleksandra i dalje ne može samostalno da stoji, a njeni roditelji kažu da se nedavno pojavila nada da se to promeni. Međutim, za njeno ostvarenje potrebno je 50.000 evra, što u ovom trenutku porodica Uzelac ne može samostalno da obezbedi.

Njena majka, Tanja Uzelac, za Euronews Srbija kaže da su oni kompletnu dokumentaciju svoje ćerke poslali jednom od najpoznatijih dečijih hirurga koji radi u SAD, a njegov odogovor im je probudio nadu da mala Aleksandra ipak može da ostvari značajan napredak.

"Dr Pak je poznati hirurg koji se bavi decom i radi na klinici u Sent Luisu u Americi. Nakon što je analizirao njen slučaj, rekao nam je da je Aleksandra dobar kandidat za operaciju i da je izvesno da će moći samostalno da stoji i hoda. Njoj je zapravo potrebna operacija SDR (selektivna dorzalna rizotmija) koja bi uklonila spazam, tačnije tonus mišića", objasnila je Uzelac.

Kaže da je rok za operaciju do oktobra, i da je za to potrebno izdvojiti 50.000 evra.

"Potrebna nam je pomoć da sakupimo taj novac. U ovih 50.000 evra spadaju sama operacija i okvirno tronedeljno lečenje na klinici u postoperativnom toku. Ovaj iznos ne uključuje dodatne troškove prevoza, ortopedska pomagala i fizikalne tretmane. Doktor je rekao i da ukoliko pre oktobra sakupimo sav novac, možemo da se javimo i odemo u Ameriku. Zbog toga nam je svaka pomoć dobro došla", kaže Uzelac. 

Za mesec dana dvaput ukraden novac za lečenje male Aleksandre

Podsetimo, porodica Uzelac se u novembru prošle godine suočila sa još jednim problemom kada je u pitanju prikupljanje novca za lečenje njihove ćerke. Tačnije, tada je na društvenim mrežama objavljen snimak krađe iz pekare na kojoj se vidi muškarac koji je ukrao kutiju sa novcem. Snimak pokazuje mladića sa kapuljačom, koji je izvesno vreme stajao ispred pekare. On je iskoristio trenutak kada je radnica bila najverovatnije u drugoj prostoriji, ušao je u lokal i uzeo kutiju sa novcem. Nakon toga je naišla radnica koja je bila vidno zbunjena jer je videla da nema kutije.

"U tom trenutku mi smo vodili devojčicu na rehabilitaciju u Novi Sad i tada su nam javili šta se desilo. Teško nam je, uznemirni smo, ali nam je i neprijatno. Radnici su takođe uplašeni. Sama činjenica da su zbog toga što su hteli da se bave humanitarnim radom, bili na meti provalnika je za sve nas poražavajuća", rekla je tada Uzelac i dodala da je policija odmah reagovala.

Ona je tada dodala da se ovako nešto ne dešava prvi put i da se zbog toga oseća uznemireno.

"Ista stvar nam se dogodila mesec dana i pre ovog incidenta u prodavnici zdrave hrane u istoj ulici. Radnica je bila uplakana i uplašena kada smo došli. Isto su tako vrebali i valjda su tada bila dvojica momaka. Mogu sve da razumem, ali da neko krade novac koji je namenjen za lečenje dece - ne mogu", rekla je tada Uzelac za Euronews Srbija.

Kako da pomognete Aleksandri?

Aleksandra Uzelac ima dve i po godine i prevremeno je rođena beba koja još ne sedi i ne hoda samostalno. Rođena je u 29. nedelji trudnoće, tri meseca je provela u inkubatoru na Institutu za neonatologiju u Beogradu. 

Komplikacije na porođaju su kod Aleksandre izazvale teško krvarenje na mozgu koje je pokušano zaustaviti lumbalnom punkcijom, međutim došlo je do pogoršanja njenog stanja i proširenja komora i pritiska na mozak. Aleksandra se lečila u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu. Prva dijagnoza koju je dobila jeste hidrocefalus, zatim disharmoničan razvoj. Dugo je bila na kiseoniku i borila se sa konvulzijama.  

Da bi napredovala u svom lečenju potrebni su joj svakodnevni fizikalni tretmani i lečenje u banjskim uslovima. 

budihuman.rs

 

Aleksandri u njenom daljem lečenju ali i mogućnosti da realizuje put na operaciju u Ameriku možete da pomognete slanjem SMS poruke: Upisati brojeve 1040 i poslati SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001038008-16

Uplatom na devizni račun: 160600000103821477

IBAN: RS35160600000103821477

Komentari (0)

Srbija