Aktuelno

Za mesec dana dvaput ukraden novac za lečenje male Aleksandre – porodica uznemirena: Teško nam je, to je poražavajuće

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

18/11/2021

-

20:55

Za mesec dana dvaput ukraden novac za lečenje male Aleksandre – porodica uznemirena: Teško nam je, to je poražavajuće
Za mesec dana dvaput ukraden novac za lečenje male Aleksandre – porodica uznemirena: Teško nam je, to je poražavajuće - Copyright Facebook.com/Tanja Uzelac

veličina teksta

Aa Aa

Za mesec dana dva puta je ukraden novac koji se u dve radnje u Prvomajskoj ulici u Zemunu prikupljao za lečenje dvogodišnje Aleksandre Uzelac. Objavljen je snimak najnovije krađe iz pekare, a kako Euronews Srbija saznaje, muškarac koji je ukrao kutiju sa novcem je identifikovan na osnovu snimka sa sigurnosnih kamera i istraga je u toku.

Aleksandrina majka, Tanja Uzelac, potvrdila je za Euronews Srbija da je kutija u utorak nestala, i da su je odmah iz pekare kontaktirali vidno uznemireni i rekli joj šta se dešava.

"Zvali su nas da nam kažu da je neko ukrao kutiju sa novcem. Pekara se nalazi na samom stajalištu, i na snimku se vidi kako je muškarac vrebao pogodan trenutak", kaže za Euronews Tanja Uzelac.

Na snimku se vidi mladić sa kapuljačom, koji je izvesno vreme stajao ispred pekare: Iskoristio je trenutak kada je radnica bila najverovatnije u drugoj prostoriji, ušao je u lokal i uzeo kutiju sa novcem. nakon toga, radnica je vidno zbunjena, jer je uočila da nema kutije na pultu.

"U tom trenutku mi smo vodili devojčicu na rehabilitaciju u Novi Sad i tada su nam javili šta se desilo. Teško nam je, uznemirni smo, ali nam je i neprijatno. Radnici su takođe uplašeni. Sama činjenica da su zbog toga što su hteli da se bave humanitarnim radom, bili na meti provalnika je za sve nas poražavajuća", navodi Uzelac.

Kako je rekla nakon što je snimak objavila na društvenim mrežama,ubrzo su reagovali iz policije i kontaktirali je kako bi proverili ove navode.

"Jako brzo su me zvali, jer su videli snimak koji sam obojavila. Dala sam izjavu i sada čekamo dalju reakciju nadležnih", navela je ona.

Nisu se prvi put našli u ovakvoj situaciji

Uzelac dalje u razgovoru za Euronews Srbija kaže da ovo nije prvi put da se nađu u ovakvoj situaciji, i zbog toga se dodatno oseća uznemireno.

"Ista stvar nam se dogodila pre oko mesec dana u prodavnici zdrave hrane u istoj ulici. Radnica je bila uplakana i uplašena kada smo došli. Isto su tako vrebali i valjda su tada bila dvojica momaka. Mogu sve da razumem, ali da neko krade novac koji je namenjen za lečenje dece ne mogu", dodala je.

Inače, Aleksandra Uzelac (2) je prevremeno je rođena beba koja još ne sedi i ne hoda samostalno. Prevremeno je rođena u 29. gestacijskoj nedelji trudnoće. 

budihuman.rs

 

Tri meseca je provela u inkubatoru na Institutu za neonatologiju u Beogradu. Komplikacije na porođaju su kod Aleksandre izazvale teško krvarenje na mozgu koje je pokušano zaustaviti lumbalnom punkcijom, međutim došlo je do pogoršanja njenog stanja i proširenja komora i pritiska na mozak.

Ugrađen joj je subkutani rezervoar, a ubrzo nakon toga i VP šant. Aleksandra se lečila u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu. Prva dijagnoza koju je dobila jeste hidrocefalus, zatim disharmoničan razvoj. Dugo je bila na kiseoniku i borila se sa konvulzijama. Još uvek ne sedi samostalno i ne hoda.

Da bi napredovala u lečenju, stala na svoje noge i uživala u igri sa svojom sestrom potrebni su joj svakodnevni fizikalni tretmani, lečenje u banjskim uslovima. Sredstva su joj potrebna i za logopedske i defektološke tretmane, transplantaciju matičnim ćelijama kao i za putne troškove i smeštaj.

Roditelji se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu, koliko je ko u mogućnosti kako bi Aleksandra krenula što pre sa lečenjem.

Podsećamo da ovo nije jedini slučaj da se krade novac namenjen za lečenje dece. U naselju Bele Vode u Beogradu, 3. novembra, obijena su kola tetke male Vanje Malović koja boluje od spinalne mišićne atrofije i ukradena je kutija sa delom prikupljenog novca.

Kako da pomognete Aleksandri?

Slanjem SMS poruke: Upisati brojeve 1040 i poslati SMS na 3030

Takođe, slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upisati brojeve 1040 i poslati SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001038008-16

Uplatom na devizni račun: 160600000103821477

IBAN: RS35160600000103821477

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija