Društvo

Incident u Smederevskoj Palanci: Mladićima romske nacionalnosti zabranjen ulazak u klub, tužilaštvo ispituje okolnosti

Komentari

Autor: Jovana Stanković

16/11/2021

-

19:57

Incident u Smederevskoj Palanci: Mladićima romske nacionalnosti zabranjen ulazak u klub, tužilaštvo ispituje okolnosti
Smederevska Palanka - Copyright Tanjug/Opština Smederevska Palanka

veličina teksta

Aa Aa

Noćni klub "Jalousie - Gentleman Club" iz Smederevske Palanke bio je u noći između subote i nedelje poprište incidenta u kome je, kako tvrde iz Alijanse protiv diskriminacije Roma, momcima romske nacionalnosti zabranjeno da uđu u lokal iako su imali neophodna dokumenta - kovid propusnice i lične karte. 

Vlasnik noćnog kluba, s druge strane, negira incident navodeći da po sredi nije diskriminacija, a ceo slučaj sada je u rukama nadležnog tužilaštva koje, kako nam je rečeno, ispituje okolnosti ovog događaja. O incidentu je, kako je potvrđeno za Euronews Srbija obavešten i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.  

Prema informacijama Alijanse protiv diskriminacije Roma, koju čini devet nevladinih organizacija iz Srbije, do incidenta je došlo u noći između 13. i 14. novembra grupa momaka romske nacionalnosti pokušala da uđe u noćni klub "Jalousie - Gentleman Club", poznat i kao Diskoteka MB. u Smederevskoj Palanci što im, kako se navodi u saopštenju Alijanse vlasnik kluba nije dozvolio.

Slučaj je prijavila majka jednog od njih Zdravka Simić, koja je, inače, i članica veća za Nacionalne manjine i socijalna pitanja. Ona je u razgovoru za Euronews Srbija rekla da su mladići uredno pokazali lična dokumenta i kovid sertifikate koji su obavezni zbog trenutne epidemiološke situacije, ali da su uprkos tome bili sprečeni da uđu.

"Oni su želeli da se počaste povodom nekog poslovnog uspeha. Svi su ušli sem njih dvojice, pa me je sin kontaktirao. Ja sam nakon toga došla ispred kluba da vidim šta se dešava. Tada je izašao i vlasnik koji nam je rekao da je upavo nacionalna pripadnost razlog zbog kojeg oni ne mogu unutra. Bilo je tu uvreda, govora mržnje, ali i fizičkog nasrtaja na mladiće i mene", rekla je Simić za Euronews Srbija.

Kako je dodala, slučaj je prijavljen i policiji koja je o svemu obavestila i Više javno tužilaštvo u Smederevu, a to su za Euronews Srbija upravo potvrdili iz nadležnog tužilaštva.

"Upoznati smo smo sa slučajem, ali pošto se desio nedavno najpre treba da ispitamo sve okolnosti i da policija najpre razgovara sa svedocima događaja. Kada prikupimo sve infomacije, odlučićemo dalje korake", rekli su iz VJT u Smederevu.

I u MUP su za Euronews Srbija potvrdili da su upoznati sa slučajem, da je on prijavljen i da je obavešteno nadležno tužilaštvo. 

O slučaju je informisana i kancelarija Poverenice za rodnu ravnopravnost, i kako su nam rekli, nakon što se o događaju Simić oglasila i na Fejsbuku odmah su je kontaktirali.

"Odmah smo se čuli sa Zdravkom Simić i Daliborom Nakićem koj koji je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Ukazali smo na činjenicu da je neophodno napisti pritužbu kako bi mi mogli dalje da reagujemo", rečeno je iz kabineta poverenice.

Ovo su za Euronews Srbija potvrdio i sam Nakić, koji je naveo da je u stalnoj komunikaciji sa Savić oko slučaja.

"Upravo sastavljamo zahtev za pritužbu kako bi kabinet Poverenice reagovao. Još ne znamo ko je kriv i šta se tačno desilo, to prepuštamo nadležnim organima da reaguju i ispitaju celokupan događaj, ali verujemo da će uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti", rekao je Nakić dodajući da oni kao udruženje inače sarađuju sa nadležnim insitucijama kada su u pitanju ovakvi i slični događaji.

Vlasnik negira da je do incidenta došlo

Povodom incidenta oglasio se i vlasnik kluba saopštenjem koje je objavljeno na portalu Palanka danas. On je negirao okolnosti incidenta i naveo da je došlo do "pogrešnih tumačenja događaja", kao i da, kako tvrdi, nije bilo diskriminacije. 

"Pripadnicima romske nacionalnosti i bilo koje druge nacije i vere nije zabranjen ulaz u naš klub. Zbog učestalog pisanja o zabranama i antisemitizmu, verskoj mržnji, napominjemo da je u klubu uvek prisutan, svakog vikenda, određen broj lica Romske nacionalnosti, prijatelja kluba i mojih ličnih prijatelja, koji su povodom ovog događaja dali izjave u SUP u Smederevska Palanka. Ulaz u klub je zabranjen licima koja ne poštuju pravila kluba, krše javni red i mir, pokušavaju da unesu oružje, narkotike ili bilo koja nedozvoljena sredstva, a sve zbog bezbednosti naših gostiju i pravila kriznog štaba oko ove pandemije, kojima nam je ograničen broj ljudi u klubu", naveo je on u izjavi.

Euronews Srbija je pokušao da stupi u kontakt sa vlasnikom kluba, ali je osoblje kluba prenelo da se on više neće oglašavati po pitanju ovog slučaja i uputilo na postojeće saopštenje. 

Komentari (0)

Srbija