Aktuelno

Bačena crna farba na mural Ratku Mladiću, grupa mladića ga ponovo čisti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2021

-

11:41

Bačena crna farba na mural Ratku Mladiću, grupa mladića ga ponovo čisti
Mural - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je nepoznata osoba ponovo danas bacila crnu farbu na mural Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, grupa mladića ponovo je došla kako bi ga očistila.

Kako javlja reporter Euronews Srbija nekoliko pojedinaca stoji nedaleko od murala.

Ovo je drugi put u poslenjih nekoliko dana da je mural uništen, a zbog njega su održana i dva skupa tokom kojih je intervenisala i policija.

Prethodno je policija zabranila akciju prekrečavanja koju su najavili aktivisti nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava za 9. novembar, uz obrazloženje da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira.

Međutim, Ćorović i Jaćimović su uprkos tome reagovale i mural gađale jajima zbog čega su privedene. Njihovo privođenje izazvalo je rekaciju jednog dela javnosti, pa su se oni iste večeri okupili na Trgu Nikole Pašića.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Skup podrške dvema aktivstiknjama pretio je da preraste u incident kada su se sa druge strane pojavila grupa ekstremnih desničara koji su skandirali Ratku Mladiću. Do incidenta ipak nije došlo i obe strane koje je razdvajala policija su se razišle.

Dan kasnije, 10. novembra, Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio je kreč na mural, a istog dana su ga očistili mladići odeveni u majice sa kapuljačama.

Euronews Srbija/Nataša Jovanović

 

Reč je o desetorici momaka s kapuljačama koji su došli sa sunđerima, krpama, vodom i vlažnim maramicama da očiste farbu koja je posuta. 

U subotu, 13. novembra, na Cvetnom trgu u Beogradu održan još jedan protest  "Mural mora pasti" koji je organizovalo više organizacija civilnog sektora. 

Na trgu su se tada okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara, između kojih je bila policija. Predviđena šetnja do Njegoševe tada je otkazana iz bezbednosnih razloga.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija