Društvo

Bačena bela farba preko murala Ratka Mladića u Njegoševoj, grupa muškaraca s kapuljačama došla da ga očisti (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

11:23

Bačena bela farba preko murala Ratka Mladića u Njegoševoj, grupa muškaraca s kapuljačama došla da ga očisti (VIDEO)
Bačena bela farba preko murala Ratka Mladića u Njegoševoj, grupa muškaraca s kapuljačama došla da ga očisti (VIDEO) - Copyright Euronews Srbija/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bela farba bačena je preko murala Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu. Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije potvrdio je za Euronews Srbija da je on bacio kreč na mural. U međuvremenu se pojavila grupa mlađih muškaraca u kapuljačama koji su, kako su rekli, došli da očiste farbu sa murala.

Kako je Đorđo Žujović rekao u razgovoru za Euronews Srbija, privođenje od strane policije bi mu bilo najmanji problem, a farbu je na mural bacio kao građanin, a ne kao političar.

"Mladić je ostao bez lica, ali bez obraza mnogo ranije. Oni koji su nacrtali i koji crtaju ovakve murale moraju da znaju da ima mnogo više normalnih ljudi u ovoj zemlji i da nikada neće dopustiti da ovakve stvari psotanu obeležje države i glavnog grada", rekao je i dodao da ovo ne smatra hrabrim činom:

Euronews TV

"Ne smatram nikakvim posebnim činom ono što neće sutra uraditi svaki normalan građanin. Ne mislim da jedna osoba može da menja stvari u društvu, ali smatram da jedan pojedinac može da ukaže i uzbuni na ono što ne valja. Svaki pojedinac je dužan da ukazuje na nešto što je zlo, tu nije potrebna nikakva posebna hrabrost, dovoljna je svest i vaspitanje od kuće da je nešto pogrešno i zlo", dodao je Žujović.

Reporterka Euronews Srbija sa lica mesta javlja da se u međuvremnu pojavila grupa mladića koja je došli da, kako su rekli, očiste mural. Rekli su da su stanari i da ih niko nije poslao, i da su oni nacrtali mural.

Reč je o desetorici momaka s kapuljačama koji su došli sa sunđerima, krpama, vodom i vlažnim maramicama da očiste farbu koja je posuta. 

Euronews/Nataša Jovanović

 

Podsetimo, MUP Srbije je zabranio skup koji je Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila za 9. novembar, a u okviru kojeg je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića. Nakon što je Inicijativa izrazila negodovanje zbog ovakvog čina MUP-a, oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin koji je rekao da je skup otkazan zbog rizika od "međusobnog fizičkog sukoba".

Euronews Srbija/Nataša Jovanović

 

Međutim, juče su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović gađale mural jajima, nakon čega su privedene, a kasnije i puštene. Usledilo je okupljanje građana na Trgu NIkole Pašića koji su dali podršku privedenim aktivistkinjama. Oni su potom krenuli ka muralu, gde su ih dočekala dva kordona policije.

Tamo su došle i grupe ekstremnih desničara koji su, s druge strane kordona skandirali Mladiću.

Okupljeni s obe strane razišli su se oko 22 časa bez incidenata.

Komentari (0)

Srbija