Aktuelno

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila da su ispisani grafiti podrške Mladiću na vratima njihovih prostorija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2021

-

12:23

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila da su ispisani grafiti podrške Mladiću na vratima njihovih prostorija
Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila da su ispisani grafiti podrške Mladiću na vratima njihovih prostorija - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović; yihr.rs;

veličina teksta

Aa Aa

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je neko grafitima ispisao ulazna vrata njihovih prostorija.

"U noći između srede i četvrtka, nakon završetka umivanja spomenika Ratku Mladiću u Njegoševoj, nekoliko mladića je ostavilo ove poruke na kancelariji Inicijative mladih za ljudska prava u samom centru Beograda", navela je ova organizacija na svom Tviter nalogu, uz fotografiju na kojoj se vide natpisi "Ratko Mladić srpski heroj" i "Ratko Mladić junak".

Iz YIHR su, takođe, naveli da je policija izvršila uviđaj i naložila komunalnim službama da se grafiti očiste. Uz to, pozvali su javno sve nadležne službe da "prvo očiste mural u Njegoševoj ulici".

"Ništa nam neće skrenuti pažnju sa najvažnije teme - borbe protiv slavljenja ratnih zločinaca kao heroja", zaključuje se u saopštenju ove organizacije.

Podsetimo, MUP Srbije je zabranio skup koji je Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila za 9. novembar, a u okviru kojeg je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića. Nakon što je Inicijativa izrazila negodovanje zbog ovakvog čina MUP-a, oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin koji je rekao da je skup otkazan zbog rizika od "međusobnog fizičkog sukoba".

Uprkos tome, 9. novembra su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović gađale mural jajima, nakon čega su privedene, a kasnije i puštene. Usledilo je okupljanje građana na Trgu NIkole Pašića koji su dali podršku privedenim aktivistkinjama. Oni su potom krenuli ka muralu, gde su ih dočekala dva kordona policije.

Tamo su došle i grupe ekstremnih desničara koji su, s druge strane kordona skandirali Mladiću. Okupljeni s obe strane razišli su se oko 22 časa bez incidenata.

Juče je Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio beli kreč preko murala, a nedugo posle toga se pojavila grupa mladića koja je došli da tu farbu očiste, rekavši da su stanari, da ih niko nije poslao, i da su oni nacrtali mural.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija