Društvo

Kako su iz EU i SAD reagovali na dešavanja oko murala posvećenog Ratku Mladiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2021

-

10:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dešavanja u vezi sa muralom posvećenim Ratku Mladiću izazvala su reakcije u domaćoj javnosti, ali su se oglasili i Evropska komisija, američka ambasada, ali i devet poslanika Evropskog parlamenta.

Portparolka EU Ana Pisonero istakla je da je stav EU "čvrst i jasan".

"Potrebno je efikasno prevazići nasleđe prošlosti, uzdržati se od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina i negovati pomirenje. Od zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da se uskladi sa osnovnim vrednostima EU - vladavinom prava, demokratijom i pravdom", rekla je Pisonero za Glas Amerike.

Iz ambasade SAD su rekli da "nema ničeg časnog u zaštiti memorijala ratnog zločinca", i da se "nadaju da će se Srbija fokusirati na svetliju i inkluzivniju budućnost".

Devetoro poslanika EP koji su reagovali, dolaze iz grupacija Zelenih i Socijaldemokrata, a predvodi ih Viola fon Kramon.

"Neprihvatljivo je da zemlja kandidat za ulazak u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, koji je direktno odgovoran za zločine, masovna ubistva i genocid u i oko Srebrenice 1995. godine", napisala je Fon Kramon. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija