Politika

Kako su predstavnici domaćih stranaka reagovali na jučerašnja dešavanja kod murala posvećenog Ratku Mladiću?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

11:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnji protesti kod murala posvećenom Ratku Mladiću u Beogradu izazvali su reakcije u domaćoj javnosti. Iako je MUP zabranio skup u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, u okviru kog je mural trebalo da bude uklonjen, izvestan broj aktivista se ipak okupio kod murala. Dve aktivistkinje, Aida Ćorović i Jelena Jaćimović su gađale mural jajima, nakon čega ih je policija privela, ali su ubrzo puštene.

Na društvenim mrežama, Aida Ćorović se zahvalila na brizi i podršci koju je dobila, kao i Jelena Jaćimović, aktivistkinja koja je takođe juče uhapšena.

Boris Tadić, predsednik SDPS pružio je podršku Aidi Ćorović, rekavši na Tviteru da se "u Vučićevoj Srbiji ne hapse oni koji prave murale ratnim zločincima i slave ih, već oni koji izražavaju opravdani bunt protiv toga".

Stranka Slobode i pravde je osudila, kako su naveli, "brutalno privođenje", i navela da je "Vučićeva 'politika po potrebi' koja je sada opet u fazi da veliča i slavi zločine pogubna po Srbiju".

Nekoliko stranaka i njihovih predstavnika bilo je prisutno u Njegoševoj ulici dok se sve to događalo, pa je tako predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao da je građanska i patriotska dužnost da se bude na tom mestu.

Iz Pokreta Ne davimo Beograd su na tviteru napisali da "licemerna država suštinski svojim nacionalizmom stoji iza murala spomenika ratnom zločincu".

Član Narodne stranke Vladimir Gajić imao je nešto drugačije viđenje. "Vučić je sa obe strane. I sa Mladićevim muralom i sa Aidinim jajima. Ne nasedajte", napisao je Gajić na svom Tviter nalogu.

I u regionu su pomno pratili šta se događa u Beogradu, pa su tako Majke Srebrenice podržali Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović. Dnevni Avaz, Jutarnji i Večernji list su, gotovo iz minuta u minut, izveštavali o događanjima u centru Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija