Društvo

"Nijanse idu od boje čaja do koka-kole": Građani Mladenovca se žale da im je voda koja stiže iz vodovoda zamućena

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Građani Mladenovca godinama se žale da im je voda koju dobijaju iz gradskog vodovoda često zamućena i neupotrebljiva. Iako analize pokazuju da je uglavnom bakteriološki ispravna, većina se ne usuđuje da je pije. Kako se približava leto, raste zabrinutost i od nestašice.

Svetlana Janković, koja živi u mladenovčakom naselju Tozino voće, ne pamti da je dan provela bez balona sa vodom. Ili ih kupuje ili sa suprugom toči na obližnjim seoskim izvorima.

"Ovako živimo, sa flašama, balonima. Mi smo dva penzionera, koji treba da idu na izvor, pa da sve to ubace u auto, zatim donesu do stana... Stvarno je strašno, ne možeš da funkcionišeš, ne možeš da pereš, kuvaš, ne možeš ništa da radiš. Dežuraš da li će da naiđe žuta voda kad uključiš mašinu, a 1.000 puta je naišla žuta. Strašno je da u 21. veku nemati vodu, a kad je imaš ona je potpuno žuta i beskorisna", kaže Svetlana Janković za Euronews Srbija.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da se Vodovod Mladenovac napaja vodom iz dubokih bunara i da nema preradu, već direktno ide u mrežu, ali se pre toga hloriše.

"Zapažamo nešto veće vrednosti amonijaka, povremeno nitrita, kao i gvožđa i mangana. Gvožđe i mangan predstavljaju određene metale koji se ne talože u organizmu, odnosno potrebne su izuzetno velike koncentracije u organizmu da bi eventualno došlo do nekog dugogodišnjeg nakupljanja. Tako da generalno vrednosti koje nalazimo u ispitivanim uzorcima vodovoda Madenovac ne spadaju u vrednosti koje su opasne po zdravlje ljudi", kaže dr Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

To nije dovoljno uverljivo za većinu meštana Mladenovca, pa kažu da problem rešavaju kupovinom flaširane vode. Česmovaču ne piju zato što je stalno žuta, a navode da nijanse idu od boje čaja do boje koka-kole. Građani kažu da je kupovina vode postala i ozbiljna stavka u budžetu. 

Rešenje izgradnja vodovoda Makiš- Mladenovac

Zbog povišenih vrednosti određenih metala propadaju slavine, bojleri, veš mašine i drugi uređaji u domaćinstvu.

"Pre nekoliko dana kada je voda bila strahovito mutna, zapušilo nam se kazanče i morao sam da čistim. Mulj je bio dubine do četiri prsta moje ruke. Tek kad sam ga očistio i isprao, on je počeo da funkcioniše", priča Milun Janković.

Privatna arhiva

 

Rešenje ovog višegodišnjeg problema je izgradnja vodovoda Makiš - Mladenovac. Na pitanje Euronews Srbija dokle se stiglo sa realizacijom ovog projekta i kada će se situacija normalizovati, od lokalanih vlasti i Javno-komunalnog preduzeća Mladenovac nismo dobili odgovor. Do postizanja dugoročnog rešenja, stručnjaci apeluju na racionalnu potrošnju.

"Voda iz vodovoda treba da se koristi pre svega za piće, za pripremu namirnica i hrane kao i za osnovne sanitarno higijenske potrebe. U tom slučaju sistem može da zadovolji potrebe svih građana. Kada dođe do te povećane potrošnje dolazi do padova i smanjenog nivoa vode u rezervoarima, pa može doći i do povlaćenja tog sedimenta koji se nalazi u nekim delovima mreže. Kada dođe do zamućenja svakako je važno ispirati sam sistem do potpunog bistrenja vode", kaže Dušan Avramović.

Višegodišnji problem vodosnabdevanja

Tokom leta, prošle godine, kada se Srbija suočavala sa ekstremnim temperaturama usled toplotnog talasa, građani Mladenovca imali su problem sa vodosnabdevanjem. Imali su vodu na česmama samo nekoliko sati dnevno, a za gotovo sve svoje dnevne potrebe su morali da se snabdevaju flaširanom vodom. 

Kako bi izrazili nezadovoljstvo, stanovnici Mladenovca su izašli na ulice i blokirali jednu od glavnih saobraćajnica na ulazu u grad. 

Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da će izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac najkasnije do 2025. godine biti rešen višedecenijski problem snabdevanja vodom rubnih gradskih opština.

"Sopot i Mladenovac bi sigurno vodosnabevanje trebalo da dobiju do 2024. godine, najkasnije 2025. godine", rekao je Vesić.

Građani Mladenovca navode da je problem vodosnabdevanja višegodišnji problem, te da se sa restrikcijama krene čim temperatura leti pređe 30 stepeni Celzijusovih.

Komentari (0)

Srbija