Društvo

Deda Luke Dončića živi u selu Biča u Metohiji: Odlučio sam da izdržim, pa kud bude da bude

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2022

-

10:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ekipa Euronews Srbija posetila je Metohiju, tačnije selo Biča gde živi Stojan Dončić, deda poznatog košarkaša Luke Dončića, koji je samo sa suprugom i još jednom dvočlanom porodicom, ostao u selu u kome je nekada bilo 140 srpskih domaćinstava.

U nekada ušorenom selu, od bogatih gazdinskih kuća, sada su samo ruševine. Rodna metohijska zemlja zarasla je u šiblje i šumu. Sve tako izleda, osim imanja Stojana Dončića koji, kaže, ne odustaje i ne želi da napusti svoj dom.

"Imamo negde oko 50 hektara zemlje, i od toga, mislim, da obrađujem oko 30. Mahom sejem pšenicu i kukuruz, ostalo su nam bašte, livade, deteline, i voćnjaci", kaže Dončić.

Objašnjava da celokupno domaćinstvo vode supruga i on. Stižu sve jer su, kaže, njih dvoje od jutra do mraka na imanju koje su Dončići kupovali unazad nekoliko vekova. Pradeda, deda i otac su, dodaje, u nekim prošlim ratovima, morali povremeno da napuštaju Biču, kao i on 1999. godine, ali su se uvek vraćali.

"Kada sam se vratio, našao sam samo zgarište. Sve je bilo srušeno, sve spaljeno, sve uništeno, apsolutno ništa nije ostalo. Čak nisam mogao da prepoznam svoju kuću, svoje dvorište, tako da je to bilo užasno. Napadali su nas, nema broja. Pravili su nam i štetu i krali. U svakom slučaju, odlučio sam da izdržim, pa kud bude da bude", kaže Dončić.

Kako izgleda noć u Biči?

Sada je, kaže, situacija mirnija, ali im samoća pada jako teško. Na pitanje kako izgleda noć u Biči, Dončić kaže najviše zavisi od godišnjeg doba.

"Bedna, noć je jako bedna. Ne daj Bože još kada nema struje, a često nema. Pa opet leti nekako izdržimo, kratka je pa brzo prođe. Zimi noć traje 100 godina", dodaje.

Kaže da bi mu bilo lakše kada bi barem deca bila tu, ali su dva sina i kćerka morali da odu baš kao i nekada Stojanov rođeni brat, Srbobran, deda košarkaša Luke Dončića. Na pitanje da li se slavni košarkaš seti svojih korena, Dončić kaže da ih nikada nije ni zaboravio.

"Kako da ne, taman posla, kako da se ne seti. Seti se on naše porodice. Komuniciramo on i ja", dodaje.

Međutim, nije samo Luka vrhunski sportista iz ove kuće. I Sedamnaestogodišnji Veljko, Stojanov rođeni unuk, reprezentativac je Srbije u vaterpolu, a njegov mlađi brat je vaterpolo reprezentativac u kategoriji do 12 godina. Stojanova jedina želja je, kaže, da dočeka da vidi unuke kako igraju basket ispred svoje kuće. Kaže da koš nije nikada sklanjao, tu je i čeka ih.

Komentari (0)

Srbija