Društvo

Mali ekrani, veliki igrači: Trka za nacionalne frekvencije ispit za REM i postojeće emitere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2022

-

23:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) raspisalo je konkurs za četiri televizijske frekvencije sa nacionalnom pokrivenošću koje koriste privatne televizije Pink, B92, Prva i Hepi. Rok za dostavljanje dokumentacije za podnošenje prijave na konkursu za dodelu nacionalne dozvole za emitovanje programa je istekao, a prema dosadašnjim saznanjima više je zainteresovanih za dobijanje nacionalnih frekvencija.

Upravo zbog toga gosti emsije Euronews veče ocenjuju da će biti zanimljivo koje će televizije ove godine dobiti nacionalne frekvencije.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu u penziji Rade Veljanovski ima utisak da je konkurs tako raspisan da nacionalnu pokrivenost ponovo imaju iste televizije.

Euronews Printscreen

 

"Šteta je što nismo imali priliku da REM napravi strategiju razvoja radio difuzije... To bi trebalo da bude prilika da struka i građani javno razgovaraju o ovome, koliko hoćemo da imamo televizija sa nacionalnim pokrivanjem. Otkako smo se digitalizovali može da bude 10, osam ili 12, pitanje je da li Srbiji treba toliko. Možda ne bi bilo loše da bude još neka televizija. Propustili smo javnu raspravu o tome šta želimo", rekao je Veljanovski. 

On je dodao da neke televizije koje imaju dozvolu sa nacionalnim pokirvanjem, u određenoj meri nisu ostavarile sopstvene programske elaborate na kojima su dobili dozvole.

"Poznato je da TV Hepi konkursala sa dečijem programom koga nema, neke televizije su se okrenule zabavnom programu, što je legitimno, ali ako to nije predviđeno programskim elaboratom kojim su konkurisali i dobili dozvolu, onda to ne može da bude. Ponuda koja je informativna nije po standardima profesionalnog i etičkog novinarstava. Biće zanimljivo kako će REM da reaguje", navodi Veljanovski.

Kako kaže, REM je nezavisno regularno telo, koje ima ingerencije da samo donosi odluke na sve odstupanje od zakona.

"Ne može se govoriti o moći i nemoći REM-a, Savet je taj koji donosi odluke. REM je dužan da reaguje na sve propuste, očekujem da sad reaguje, to je njegova obaveza, ali nažalost za osam godina nismo videli dovoljno reakcija na ono što su obaveze REM-a", kaže Veljanovski.

U emsiju se iz Zrenjanina uključila članica Saveta REM-a Judita Popović, koja je ocenila da se televizije od 2014. godine ponašaju slobodno i ne poštuju Zakon.

"Mi svake godine radimo analizu, izveštaj o radu televizija sa nacionalom pokrivenošću. Interesantno je da nijedna od tih televizija ne ispunjava ono što je obećala u programskom elaboratu. Imamo slučaj za 2021. godinu da Pink i Hepi 70 odsto svog programa pokrivaju sa inforamtivnim i rijaliti programom. Kada se uzme u obzir da je informativni sadržaj kontroverzan, a o rijalitiju da ne govorim, imamo problem što se obaveza ovih televizija tiče, jer one bi trebalo da doprinesu podizanju obrazovnog i kulturnog nivoa građana, a to se ne dešava", rekla je Popović.

Prema njenim rečima, većina televizija koja koristi nacionalnu pokrivenost nema dečiji, kulturno-umetnički, naučno-obrazovni i dokumentarni program. Na pitanje voditelja zbog čega sedi u telu koje ne sprovodi zakone, Popović je rekla da je razmišljala da ode.

"Ali šta onda? Ako odem, doći će neko ko će potpuno da se integriše u Savet i onda ništa nismo uradili. Zašto postoji opozicija i novinari, neka javna sfera gde se rezlikuju stavovi i mišljenje. OK, ako hoćemo jednoumlje, ali ja imam svoje mišljene i uvek ga podelim, ne mogu da zažmurim da imamo zakone koje ne sprovodimo", ističe Popović.

Ona je dodala da želi da vidi obrazloženje stručne službe ukoliko se aktuelnim televizijama ponovo dodeli nacionalna frekvencija.

"Smatram da su ove televizije ponašale neodgovorno i radile pogrešno i da su se unapred diskavlifikovale u pogledu konkurentnosti za nacionalnu frekvenciju, ne znam koje garancije mogu da daju. Ako osam godine svesno kršite zakon, bahatite se, sve ove godine radite sve suprotno zakonu, kako može da dobije poverenje REM-a za naredni period", istakla je Popović.

Gosti emisije osvrnuli su se na rijaliti program, za koji su rekli da predstavlja najbolji primer nepoštovanja zakona u medijskoj sferi.

Euronews Printscreen

 

"Rijaliti vam je dobar primer da li mi hoćemo zakon da primenjujemo ili da primenjujemo selektivno ili uopšte nećemo da ga primenjujemo. Rijalti ima veliki uticaj na gledateljstvo, dopire do svake kuće, prikazuju se 24 sata dnevno, ima jako puno nasilja, agresije, ugorožavaju se prava maloletnika, a nemate reakciju. Ako javnost podrži takvu vrstu nacionalnih televizija, i forsira tu vrstu gledanosti, onda treba menjati zakon", rekla je Popović.

Veljanovski je poručio da rijaliti program ne mora da bude u ponudi televizija sa nacionalnim frekvencijama jer "to predstavlja podilaženje niskim ukusima, niskim strastima, voajerstvo i druge banalnosti".

Komentari (0)

Srbija