Društvo

Ministarstvo naložilo nadzor povodom nacionalističke pesme na priredbi u novosadskoj osnovnoj školi

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

15:34

Ministarstvo naložilo nadzor povodom nacionalističke pesme na priredbi u novosadskoj osnovnoj školi
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Nakon incidenta u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" u Novom Sadu, kada je na završnoj priredbi emitovana pesma nacionalističkog sadržaja na čije taktove igraju deca od desetak godina, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da će u toj školi obaviti stručno-pedagoški nadzor.

Kako bi se utvrdile okolnosti i odgovornost zaposlenih u školi, inspekcijski nadzor izvršiće Pokrajinska prosvetna inspekcija u skladu sa nadležnostima, a Ministarstvo će u školu uputiti i stručno-pedagoški nadzor.

U pisanoj izjavi za Tanjug, resorno Ministarstvo navodi da je sistem obrazovanja u Srbiji usmeren ka demokratskim vrednostima i da su posebno ponosni na obrazovanje na jezicima osam nacionalnih manjina, među kojima je i bosanski jezik.

Ministarstvo je stava da sadržajima poput ovog u Novom Sadu nije mesto u školi i ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem.

Ministarstvo navodi da je incident koji se desio u novosadskoj školi izolovan slučaj i "nikako ne odslikava stanje i atmosferu u školama u Srbiji".

Nevladin Vojvođanski kulturni klub (VKK) "Vasa Stajić" zatražio je juče smenu direktora te škole.

Reakcije nadležnih traže i Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Društvo za održivu budućnost "Koraci". 

U javnost je dospeo snimak na kome se vide deca od desetak godina iz ove škole kako igraju zajedno sa učiteljicom uz pesmu u kojoj se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH.

Janković: Nedopustivo puštanje sporne pesme u skoli

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je puštanje pesama na školskoj priredbi, čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost zabrinjavajuće i nedopustivo, a naročito jer je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi.

Da bi sve činjenice bile utvrđene, neophodno je da škola preduzme adekvatne mere u skladu sa zakonom i pravilnicima, kazala je Janković, navedeno je u saopštenju.

"Poražavajuće je ako su deca od svih sadržaja izabrala spornu pesmu za školsku priredbu, a izuzetno zabrinjavajuće ukoliko im je u realizaciji takvog izbora pomogao neko od nastavnog kadra. Škola nije mesto gde se puštaju sadržaji koji imaju bilo kakvu uvredljivu konotaciju ili šire netrpeljivost, već mesto gde se razvija duh zajedništva, razumevanja i nediskriminacije", istakla je poverenica Janković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija