Društvo

Vakcina protiv ovčijih boginja obavezna za šestake bez imuniteta, ne planira se obavezna vakcinacija za mlađu decu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/06/2021

-

17:41

Vakcina protiv ovčijih boginja obavezna za šestake bez imuniteta, ne planira se obavezna vakcinacija za mlađu decu
Vakcina protiv ovčijih boginja obavezna za šestake bez imuniteta, ne planira se obavezna vakcinacija za mlađu decu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv ovčijih boginja obavezna je za decu uzrasta šestog razreda osnovne škole, koja prethodno nisu stekla imunitet i nije u planu da se uvede kao obavezna za svu decu bez imuniteta, kažu za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Obavezna vakcinacija protiv varičela za uzrast dece šestog razreda predviđena je Pravilnikom o vakcinaciji, koji se primenjuje od 1. januara ove godine. 

U Batutu napominju da je vakcina pritiv varičela bila obavezna i prema prethodno važećem Pravilniku za osobe u posebnom riziku i preporučena za određeni uzrast, a da su novim Pravilnikom samo pridodate još neke kategorije.

"Jedna od novih kategorija su i deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Razlog je što varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi", navode u Batutu.

Cilj je da se od ovčijih boginja zaštite sva deca pre ulaska u reproduktivni period, kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja. 

Obavezna vakcinacija za osetljive osobe

Obavezna vakcinacija protiv vatričela odavno je uvedena za osetljive osobe, bez prethodno stečenog imuniteta. To se odnosilo na žene koje planiraju trudnoću, osobe kod kojih se planira transplantacija tkiva i organa, osobe sa multiplom sklerozom koje započinju terapiju određenim lekom, obolele od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa.

Ranije danas pojedini mediji su preneli da Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela i da bi to moglo da se dogodi već na jesen. Podsećaju da je obavezna vakcinacija već uvedena u SAD, Australiji, Kanadi i da bi i Srbija mogla da krene tim putem.

profimedia

Ovčije boginje u starijem uzrastu mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. Georgios Konstantinidis kaže za Euronews Srbija da se to Udruženje zalaže za vakcinaciju "uvek i za sve", ali smatra da je nemoguće uvesti obaveznu vakcinaciju protiv ovčijih boginja za svu decu tako "ad hok".

"Nije bilo do sada reči o tome, a bio sam nedavno na sastanku Nacionalnog tima za imunizaciju. Imali smo i pedijatrijsku školu, ali o vakcinaciji protiv varičele nismo pričali.  Nismo razgovarali o tome kao opciji koja je izgledna u bliskom vremenskom periodu", naglasio je on.

Pravilnikom o vakcinaciji preporučeno da se protiv ovčijih boginja mogu vakcinisati deca već posle 12 meseci života. To znači da roditelji koji žele da vakcinišu svoju decu moraju da je kupe. Vakcina košta oko oko 4.000 dinara ako se kupuje u apoteci i daje u domu zdravlja, a u privatnim ordinacijama oko 4.800 dinara.

Samo za kategorije za koje je Pravilnikom o imunizaciji obavezna vakcina protiv ovčijih boginja vakcinacija je besplatna i ide na teret RFZO.

Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, za period 2021-2023. godine, objavljen je u "Službenom glasniku“ 6. maja 2020. godine, stupio je na snagu 7. maja 2020. godine, a primenjuje se od 1. januara 2021. godine. 

Komentari (0)

Srbija