Društvo

Počinju prijemni na fakultetima, u trci za indeks na Univerzitetu u Beogradu 19.592 kandidata, mesta ima za oko 15.000

Komentari

Autor: S. T.

27/06/2022

-

08:16

Počinju prijemni na fakultetima, u trci za indeks na Univerzitetu u Beogradu  19.592 kandidata, mesta ima za oko 15.000
Studenti - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Prijemni ispiti na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinju danas i trajaće do 1. jula. Na najstarijem univerzitetu u Srbiji mesta ima za oko 15.000 brucoša. O trošku države školovaće se oko 9.600 studenata na osnovnim i integrisanim studijama, dok je oko 5.400 mesta planirano za samofinansirajuće studente. Na 31 fakultet prijavilo se 19.592 kandidata

Prema broju prijavljenih kandidata može se reći da su i dalje najatraktivniji studijski programi - Psihologija na Filozofskom fakultetu, IT smerovi na ETF-u, Matematičkom fakultetu, FON-u, Građevinskom.

Prijemni za Elektrotejničkom fakultetu počeo je jutros u 10 sati na Beogradskom sajmu, a za 720 budžetskih i samofinansirajućih mesta bore se 1.162 kandidata, što je za 30 više nego prošle godine.

Dekan ETF-a prof. Dejan Gvozdić kaže da veliki broj kandidata govori da je interesovanje za ETF stabilno iz godine u godinu.  On je za Euronews Srbija naglasio da su ove godine pojačane mere bezbednosti zbog učestalih dojava o postavljenim bombama, ali da se prijemni neće prekidati ukoliko stigne dojava o bombi.

"Mere bezbednosti su na značajno višem nivou. Policija je odradila sve neophodne radnje i nadamo se da će sve proći u redu. Međutim, to je stvar  koja ne zavisi od nas. Prijemni neće biti prekinut niti ponovljen ukoliko stigne dojava. MUP obići halu, ali prijemni će se održati bez prekidanja", naveo je Gvozdić.

On je dodao da je ove godine prosek ocena koju kandidati nose iz srednje škole 4,7, što govori o kvalitetu budućih brucoša.

Na ETF-u danas je prijemni iz matematike, dok je za sutra planiran prijemni iz fizike. 

Objavljivanje rezultata je najkasnije do 4. jula, primedbe se mogu slati do 6. jula, konačna rang lista biće objavljena do 11. jula, upis mora biti završen 15. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija