Društvo

Mali maturanti “na pola puta” - danas rešavaju test iz matematike, sledi kombinovani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2022

-

06:59

Mali maturanti “na pola puta” - danas rešavaju test iz matematike, sledi kombinovani
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz matematike danas od 9 časova počeće drugi dan male mature za osmake. Đaci su juče polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika dok će sutra, u sredu 29. juna polagati kombinovani test, odnosno odgovarati na pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenike koji su završili osmi razred, počelo je danas na vreme i bez problema u 522 škole širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Navedeno je da završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO).

Pitanja je i ove godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.


Testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača.

Ministarstvo napominje da je uvedeno dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena bilo kakva pristrasnost, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Jučerašnji test iz srpskog jezika polagalo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika. U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine završni ispit učenici su polagali u 522 škole.

Generalna ocena osmaka bila je da je test iz sprskog jezika bio lak, ali da ih je namučio 20. zadatak u kojem se tražio razumevanje pročitanog. Kažu da se na testu bilo gradivo nižih razreda, a da se poslednji zadatak odnosio na pripovetku "Sve će to narod pozlatiti" od Laze Lazarevića. Trebalo je pročitati deo pripovetke i zaokružiti odgovore. Ostali zadaci, kako navode, odnosili su se na vrste reči, stilske figure, glasovne promene. Rešenja testa iz srpskog možete pročitati ovde.

Pojačana bezbednost u svim školama

Kako su škole u poslednjih mesec dana bile česta meta dojava o postavljenim bombama, ove godine završni ispit obeležiće posebne mere bezbednosti.

Ministar prosvete Branko Ružić je juče rekao da je bezbednosno sve škole spremne u skladu sa operativnim planom, koji je sa MUP- om "do detalja isplaniran". Ružić je obišao Osnovnu školu "Ujedinjene nacije" na Ceraku i poručio da ni u jednoj školi nije bilo dojava o bombama.

Tanjug/Rade Prelić

 

Inače, sve škole dobile su od resornog ministarstva detaljan operativni plan sprovođenja završnog ispita, koji je urađen na osnovu predloga Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako bi se osigurala bezbednost maturanata i nastavnika, smanjen je broj objekata u kojima će se raditi testovi sa 1.260 na 522.

Policija je tokom vikenda pregledala sve škole domaćine, koje su nakon toga zatvorene, a tokom polaganja male mature nadgledaće ih policajci. Mala matura će se polagati u fiskulturnim salama, svečanim salama, a ne kao do sada u učionicama.  

U međuvremenu sve osnovne i srednje škole promenile su mejl adrese, a iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija su rekli da su to bile planirane aktivnosti prelaska na državni domen u cilju uspostavljanja jednoobraznog sistema komunikacije obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Srbije.

"Ova ranije planirana aktivnost uvrštena je u operativni plan realizacije završnog ispita i jedna je od preventivnih mera obezbeđivanja bezbednih kanala komunikacije", navode iz Ministarstva.

Konačni rezultati 5. jula

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs.

Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Tanjug/Rade Prelić

 

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem portala mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Komentari (0)

Srbija