Društvo

Lak test iz srpskog tvrde mali maturanti, namučilo ih pitanje iz pripovetke Laze Lazarevića

Komentari

Autor: S. T.

27/06/2022

-

11:38

Lak test iz srpskog tvrde mali maturanti, namučilo ih pitanje iz pripovetke Laze Lazarevića
Lak test iz srpskog tvrde mali maturanti, namučilo ih pitanje iz pripovetke Laze Lazarevića - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Završen je test iz srpskog jezika na maloj maturi, a generana ocena osmaka je da su pitanja bila laka i da ih je namučio samo 20. zadatak u kome se tražilo razumevanje pročitanog.

Kažu da se na testu bilo gradivo nižih razreda, a da se poslednji zadatak odnosio na pripovetku "Sve će to narod pozlatiti" od Laze Lazarevića. Trebalo je pročitati deo pripovetke i zaokružiti odgovore.

Ostali zadaci, kako navode, odnosili su se na vrste reči, stilske figure, glasovne promene. 

Mala matura 2022 sutra se nastavlja testom iz matematike, dok će u sredu đaci imati kombinovani test sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije biologije. 

Nije bilo dojave o bombama

Ministar prosvete Branko Ružić jutros je rekao da je bezbednosno sve škole spremne u skladu sa operativnim planom, koji je sa MUP- om "do detalja isplaniran".

Ružić je obišao Osnovnu školu "Ujedinjene nacije" na Ceraku i poručio da jutros ni u jednoj školi nije bilo dojava o bombama.

"Preduzeli smo sve mere, napravili operativne planove, Republička upisna komisija je smanjila broj školskih objekata, u kojima se održava završni ispit za 60 odsto, sa 1.260 došli smo do 522 škole", rekao je Ružić novinarima nakon obilaska i dodao da resorno Ministarstvo ima odličnu saradnju sa MUP-om.

Ministar je rekao da mala matura ne treba ni osmacima ni roditeljima da bude traumatično iskustvo.

"Uveren sam da će spram stečenog znanja uspeti da upišu željene škole, profile, smerove. Najvažnije je da ima mesta za sve učenike i stepen bezbednost testova je na najvećem mogućem nivou", rekao je Ružić.

Skoro 66.000 učenika polagaće tri dana malu maturu (27,28. i 29. juna), a nakon srpskog jezika, sutra sledi matematika i u sredu kombinovani test.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija