Društvo

Vojske Srbije, Rusije i Belorusije opet zajedno vežbale, "Slovensko bratstvo 2021" održano uprkos kritikama Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

19/06/2021

-

20:03

Vojske Srbije, Rusije i Belorusije opet zajedno vežbale, "Slovensko bratstvo 2021" održano uprkos kritikama Evropskog parlamenta
Vojske Srbije, Rusije i Belorusije opet zajedno vežbale, "Slovensko bratstvo 2021" održano uprkos kritikama Evropskog parlamenta - Copyright eng.mil.ru

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos kritikama iz Evropskog parlamenta, pripadnici oružanih snaga Srbije ove godine su učestvovali na vežbi "Slovensko bratstvo" zajedno sa vojnicima iz Rusije i Belorusije. Prošle godine je sa iste vežbe Srbija izostala zbog "pritisaka iz EU", a izvestilac EP za Srbiju navodi da Srbija ima pravo na suveren izbor, ali dodaje da to može da utiče na njen evropski put. 

Zajedničke vojne vežbe Srbije sa Rusijom i Belorusijom ne pomažu napretku Srbije na putu evrointegracija, poručio je pre nedelju dana izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bličik je mislio na vojnu vežbu "Slovensko bratstvo 2021" na poligonu "Rajevski" u Rusiji. Kako je istakao, to nije od pomoći u trenutku kada srpska diplomatija traži podršku EU pred političku međuvladinu konferenciju Srbija-EU koja će se 22. juna održati u Luksemburgu.  

A srpska diplomatija je prethodnih nedelja bila pred velikim izazovima, i dva dana pre Bilčikove izjave mediji su objavili da zemlje članice EU nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali da je dogovrena međuvladina konferencija na kojoj će biti predstavljena nova metodologija.  

Da li je novo crveno svetlo na evropskom putu Srbije uslovljeno delom i vojnom vežbom sa Rusijom i Belorusijom, teško je sa sigurnošću reći. Ono što je izvesno, to je da vežba dolazi u trenutku zaoštrenih odnosa EU sa Rusijom i Belorusijom.  

Tenzije između Brisela, Minska i Moskve

Ulje na vatru na tim relacijama dolilo je je preusmeravanje aviona "Rajanera" u Minsk i hapšenje opozicionog beloruskog blogera Romana Protaševiča, što su evropske zemlje gotovo jednoglasno osudile. 

Evropska unija je izdala i Deklaraciju kojom je osudila hapšenje Protaševiča, a objavljeno je da su svoj stav sa tom deklaracijom uskladile i druge zemlje, među kojima je i Srbija.  

O pritiscima iz EU povodom vojne vežbe "Slovensko bratstvo" ove godine niko od srpskih zvaničnika nije otvoreno govorio, ali je prošle godine Srbija otkazala učešće.  

Tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je Vlada donela odluku da na šest meseci prekine sve vojne vežbe sa svim partnerima.

Kako je objasnio, Srbija se nalazila pod "strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije".  

eng.mil.ru

 

Odluka o neučestvovanju u vojnim vežbama objavljena je 9. septembra prošle godine, a krajem avgusta smo svedočili sličnoj situaciji kao i ove godine, kada je premijerka Ana Brnabić rekla da je Srbija potpisala deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u okviru usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom, ali da se nada da predsednik Aleksandar Lukašenko neće zameriti.   

Čini se da on to nije mnogo zamerio Beogradu, pošto je vojna saradnja nastavljena. Ovog proleća su u Srbiju stigla četiri "miga 29" kao donacija Belorusije, s tim što je Srbija platila remont.  

Srbija "između dve vatre"

To što je i ove godine Srbija usaglasila stav sa EU po pitanju Belorusije, a što sa druge strane učestvuje na vežbi “Slovensko bratstvo” pokazuje da Srbija opet mora da balansira.  

Izvestiocu Evropskog parlamenta odgovor je stigao od predsednika Srbije koji je tokom gostovanja na TV Pink izjavio da mnogima smeta jačanje srpske vojske.  

"Vidim da nam ovaj Bilčik soli pamet sa kim ćemo mi da držimo vojne vežbe, sa kim nećemo da držimo vojne vežbe. Nek se malo bavi strankom u kojoj se nalazi. Svi ti koji imaju 0-2 odsto najviše mrze one koji imaju 20,30,50,55,60 odsto", rekao je Aleksandar Vučić.  

Potom je Bilčik u intervjuu za RSE izjavio da nikada ne bi dovodio u pitanje ono što Srbija radi, jer je to njen suveren i slobodan izbor. Međutim, dodao je da je važno istaći da neki od tih izbora mogu da imaju posledice na putu ka članstvu u EU.  

eng.mil.ru

 

"Mi takođe u Evropskoj uniji imamo zemlje članice koje su vojno neutralne, ali nijedna zemlja članica EU ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom", rekao je Bilčik i dodao da je njegov komentar bio o tome da treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu.  

U tom osetljivom momentu nije bilo javnih reagovanja drugih zvaničnika EU, niti iz zapadnih zemalja. Nešto ranije, stigla je interesantna reakcija portparola Pentagona Džona Kirbija na jednu drugu vežbu srpskih i ruskih snaga.  

mod.gov.rs

 

Upitan da to prokomentariše on je rekao da nema dovoljno informacija o srpsko-ruskoj vežbi, ali da SAD poštuju Srbiju kao učesnika programa NATO "Partnerstvo za mir".  

"Ukoliko NATO želi da kaže nešto o vežbi, to je više pitanje za naše kolege u Briselu. Ostavio bih dvema suverenim državama da govore o svojim vežbama i bilateralnim odnosima, to je njihova stvar", rekao je Kirbi, a navedeno je na sajtu američkog Ministarstva odbrane.  

"Slovensko bratstvo" traje od 2015. godine

Vežba "Slovensko bratstvo 2021" počela je 8. juna, a njena aktivna faza je održana od 16. do 18. juna na poligonu Rajevski u Rusiji.  

Ruski portali i mediji koji se bave vojskom i odbranom prethodnih dana su objavljivali fotografije i snimke sa vežbe.  

U aktivnoj fazi je prvo realizovana zajednička obuka u izvođenju specijalnih dejstava, potom prikazi osposobljenosti po radnim tačkama, a vrhunac je bila združena taktička vežba sa bojevim gađanjem. 

Vojsku Srbije su na vežbi predstavljali članovi 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.  

Na sajtu ruskog Ministarstva odbrane je navedeno da je iz Srbije došlo oko 100 vojnika, nešto više od 300 beloruskih vojnika i oko 500 pripadnika oružanih snaga Rusije.  

"Slovensko bratstvo" se izvodi jednom godišnje kao trilateralna vežba Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, počev od 2015. godine. Na teritoriji Republike Srbije vežba je održana 2016. i 2019. godine. 

Bitno je napomenuti da Srbija izvodi vojne vežbe i sa NATO članicama i drugim armijama. U trenutku vežbe u Rusiji, na teritoriji Srbije na poligonu Borovac održana je vežba "Platinasti vuk” u kojoj su učestvovali pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

Ovog meseca su pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva i 204. vazduhoplovne brigade, sa pripadnicima Oružanih snaga Bugarske, realizovali i zajedničko bojevo gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu "Šabla“ u Republici Bugarskoj. Vežba je prekinuta zbog pada bugarskog "miga 29".  

Komentari (0)

Srbija