Društvo

Kod karcinoma dojke važna rana dijagnostika, ali i edukacija pacijenata i lekara da se ne gubi vreme u lutanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2022

-

13:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rаk dојkе је vоdеći mаligni tumоr u оbоlеvаnju i umirаnju kоd žеnа. Srbija se svrstala među vodeće zemlje po broju umrlih. Prеmа poslednjim pоdаcimа Institutа za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiјi је rеgistrоvаnо u jednoj godini 4.494 nоvооbоlеlih i 1.766 umrlih žеnа оd rаkа dојkе. 

Vesna Bondžić iz Udruženja "Milica" kaže da je važna edukacija o ovoj teškoj bolesti kako pacijenata tako i lekara u domovima zdravlja, da se ne gubi vreme u lutanju od dijagnoze do terapije.

"Radimo na decentralizaciji primene bioloških terapija za žene obolele od raka dojke. Terapija se ne prima u svim bolnicama već žena iz Zubinog potoka mora da pređe 600 kilometara da bi primila terapiju koja traje pet minuta. Cilj je da terapiju prime u svom mestu stanovanja, odnosno da se spusti na sekundarni nivo lečenja", kaže Bondžić za Euronews Srbija.

Od februara meseca ove godine inovativna terapija za karcinom dojke našla se na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a Bondžić kaže da su se za to borile dve godine.

Dr Emilija Vuković navodi da je problem u Srbiji visoka smrtnost i slikovito dodaje da svake godine izgubimo "32 puna autobusa žena od raka dojke".

Važan rani skrining

"To je drugi uzročnik smrti odmah posle karcinoma grlića materice. Zato je važan rani skrining i dijagnostika, ali i edukacija. Vrlo često se desi da žene napipa nešto i ne zna šta dalje, kome da se javi, luta. Potreba za edukaciju lekara opšte prakse, da znaju gde da usmere ženu da li je to radiolog, ginekolog, hirurg", rekla je ona.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Napominje da se izgubi dosta vremena od lekara opšte prakse, zatim specijaliste, do početka lečenja.

"Rak je izlečiv ako se na vreme otkrije i svi moramo da se edukujemo", istakla je Vuković.

Najnovije istraživanje koje je sprovelo Udruženje "Milica", a u kome je učestvovalo 710 pacijentkinja, pokazalo je da čak 34,16 odsto žena nije upoznato o svojim pravima tokom lečenja. 

Njih 32,71 odsto se izjasnilo da im je tokom i posle bolesti kvalitet života lošiji, a 5,64 odsto žena je ostalo je bez partnera nakon dobijanja dijagnoze, dok je 21,94 odsto iskusilo negativne promene na radnom mestu.

Ukupno 36,6 odsto moralo je da prekida bolovanje ili prima pomoć jer finansijski nije moglo da izdrži, a 35,75 odsto se izjasnilo da je zdravstveni tim uticao da se osećaju krivom, uplašenom, nesigurnom, zbunjenom. A 13 odsto žena je reklo da ih je lekar opšte prakse vratio.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija