Zdravlje

Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka: Godišnje 30.000 pacijenata umre, mogu li da dobiju prioritetni status?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2021

-

07:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nalazi na 18. mestu u Evropi po učestalosti oboljevanja od raka, ali na neslavnoj drugoj poziciji kada je u pitanju smrtnost od kancera. Svake godine, kod oko 40.000 građana Srbije se otkrije neka vrsta karcinoma, a 30.000 pacijenata izgubi borbu sa tom kobnom bolešću. Godinama se ponavlja mantra da je rak izlečiv ukoliko se rano detektuje, a upravo faktor vremena igra važnu ulogu u lečenju.

Da li postoji mogućnost da lečenje onkoloških pacijenata bude efikasnije i brže, jedna je od ključnih tema na drugom Nacionalnom onkološkom forumu, koji se u četvrtak održava u Beogradu.

"Statistika je zaista poražavajuća i alarmantna. U Srbiji muškarci najčešće obolevaju od karcinoma pluća i debelog creva, dok su žene u najvećem riziku od razvijanja raka dojki i grlića materice ili raka jajnika", ističe za Euronews Srbija Gorica Đokić, potpredsednica foruma "Pacijenti Srbije" i iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika "Progovori".

Ona ističe da je upravo zbog ove neslavne statistike pokrenuta kampanja "Nema čekanja", u okviru koje se organizuje i Onkološki forum. Kako Đokić ističe, cilj im je da osobe obolele od raka dobiju status hitnog pacijenta.

"Taj put, kada čovek oseti prve simptome i želi da proveri zdravstveno stanje, kreće od doma zdravlja i izabranog lekara. Najpre tu mora da prikupi upute, uradi laboratorijske analize krvi i tumor markera. Nakon toga slede razna snimanja – magnetne rezonance, mamografi bronhoskopi... Potom dolazi do zakazivanja konzilijuma, odlaska pred komisiju, određivanja termina za operaciju ili terapiju – ceo taj period može da se rastegne i na više meseci, a upravo je vreme ključni faktor koje može biti saveznik ali i otežavajuća okolnost. Želimo vreme da skratimo da onkološki pacijenti dobiju status hitnog", rekla je sagovorinca Euronews Srbija.

Poražavajuće brojke

U Srbiji godišnje 30.000 ljudi oboli od raka, a, kako kaže Đukić, podaci su veoma alarmanti u pogledu ginekološkoh kancera – 1.300 žena godišnje oboli od raka grlića materice, a 500 pacijentkinja izgubi bitku, Takođe, na godišnjem nivou kod oko 4.500 žena se detektuje karcinom dojke.

"To su cifre koje želimo kroz zalaganje u kampanji da promenimo. Nadamo se da ćemo svi zajedno - država, zdravstveni sistem, zdravstvene vlasti, pacijenti i farmaceutske kompanije - udruženim snagama da pomognemo i omogućimo onkološkim pacijentima brže lečenje. Godinama ponavljamo mantru da je rak izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme, a to vreme ako se oduži u velikoj meri otežava situaciju", dodala je ona. 

Na putu do izlečenja neophodne su terapije, a sve više terapija je dostupno i u Srbiji. Đokić naglašava da je u poslednjem periodu dosta toga postignuto, ali i dalje ima prostora za napredak.

"Što se tiče raka jajnika, dobili smo dve nove inovativne terapije, što je veliki uspeh. Najavljeno je da uskoro dobijamo i vakcinu za HP virus, a primanjem tog cepiva se u velikoj meri smanjuje rizik od obolevanja raka grlića materice", objasnila je potpredsednica foruma "Pacijenti" Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin