Društvo

Samo ranom dijagnostikom i novim terapijama može da se smanji broj umrlih od raka dojke u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2021

-

08:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod gotovo 4.300 žena, dok više od 1.600 umre od ove teške bolesti. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, u našoj zemlji se godišnje dijagnostifikuje oko 400 uznapredovalih karcinoma dojke, a oko 1.500 žena različite starosne grupe godišnje se leči od uznapredovalih karcinoma. 

Udruženje "Ženski centar Milica" najavilo je početak kampanje "Bori se ženski", koja za cilj ima povećanje svesti o karcinomu dojke. 

Vesna Bondžić, predsednica Udruženja istakla je da je njihova nova kampanja borba protiv raka dojke. 

"To je paralela sa našom borbom i borbom Olimpijske dvostruke šampionke Milice Mandić. Taj put je sličan, naša olimpijska disciplina je borba sa rakom dojke. Kao i u vrhunskom sportu, da bismo pobedili, moramo da imamo multidisciplinarni tim koji nas prati i moramo da imamo uslove i podršku kroz ovu našu borbu. Izuzetno sam srećna što je Milica Mandić prihvatila da bude zaštitno lice ove kampanje u borbi protiv raka dojke", istakla je sagovornica Euronews jutra.

Svaka osma žena u Srbiji tokom života oboli od zloćudnog tumora  dojke.

Po broju umrlih smo na drugom mestu u Evropi

"Rak dojke je na prvom mestu tumora od kojih umiru žene u Srbiji, dok smo po broju umrlih na drugom mestu u Evropi. Potrebno je povećati dostupnost dijagnostici što je nama sada teško da obezbedimo. Rak treba otkriti na vreme i lečiti ga inovativnim i savremenim terapijama", objašnjava Vesna Bondžić.

Protekle i ove godine lečenje i dijagnostiku dodatno je otežala pandemija koronavirusa i prelazak dve trećine bolnica u kovid režim. 

"I tokom lečenja mora da se radi dijagnostika. Ali na nju čeka veliki broj pacijenata i po mesec dana. Mora da vam bude dostupan interdisciplinarni tim koji pravi plan lečenja. Od toga zavisi i ishod lečenja. U timu mora da bude radiolog, hirurg, onkolog, medikalni onkolog, po potrebi i genetičar. Samo tako možemo da sagledamo pristup lečenju karcinoma. Nedopustivo je da vi samo odete do hirurga i obavite operaciju", navodi. 

Predsednica Udruženja je istakla da se tokom trajanja epidemije bore za uvođenje dve inovativne terapije koje bi mogle da promene crnu statistiku i povećaju broj izlečenih.  Ona navodi da  te terapije još nisu dostupne u Srbiji, kao i da bi mogle da poboljšaju kvalitet lečenja i života pacijentkinja. 

profimedia, Unsplash, Pixabay

 

Zbog ovakvih terapija u ranim fazama bolesti, u zemljama zapadne Evrope je izlečivost 99 odsto.

"U okruženju se koriste terapije za koje se borimo. Potpisali smo memorandum o saradnji sa udruženjima iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Imali smo 30. septembra konferenciju gde je izneto za koliko se smanjio broj smrtnosti, naročito u Hrvatskoj. Od 1.700 žena koje su umirale u Hrvatskoj, sada je smrtnost smanjena na oko 700", kaže.  

U oktobru je bio organizovan pregled mamografom u Beogradu gde je 1.400 žena samostalno prijavljeno za sedam dana. 

"Anketirali smo 710 žena širom Srbije, i dobili smo rezultate gde je to gde se najviše kasni i šta je to što sprečava ženu. To su žene koje su obolele od karcinoma dojke i koje su rekle svoja iskustva prolazeći kroz ovaj klinički put. Gubimo vreme u primarnoj zaštiti jer ona ne prepoznaje ovu priču. U anketi se 13,4 odsto žena izjasnilo da ih je izabrani lekar vratio konstatujući da bolest nije alarmantna. 

"Zato se zalažemo da i u primarnoj zaštiti bude dostupna dijagnostika na koju će pacijente da šalje izabrani lekar, pa tek onda da se piše uput kod onkologa ili hirurga. Tako se dobija na vremenu koje mnogo znači. Osim čekanja na dijagnostiku, devet odsto je započelo lečenje bez konzilijuma, bez uključivanja tima lekara u lečenje", rekla je sagovornica Euronews jutra.

Ona je konstatovala da se zbog pandemije koronavirusa u mnogim gradovima uopšte ne radi dijagnostika, dok mnoge žene pređu i do 200 kilometara dnevno da bi primile terapiju koja se daje za pet minuta.

Komentari (0)

Srbija