Društvo

Nakon smrti dečaka (13) iz Sombora, lekari upozoravaju na postkovid sindrom: Šta je MIS-C, koliko je čest i kako se leči

Komentari

Autor: S.T.

31/10/2021

-

13:36

Nakon smrti dečaka (13) iz Sombora, lekari upozoravaju na postkovid sindrom: Šta je MIS-C, koliko je čest i kako se leči
Nakon smrti dečaka (13) iz Sombora, lekari upozoravaju na postkovid sindrom: Šta je MIS-C, koliko je čest i kako se leči - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj dečaka (13) iz Sombora, koji je nakon preležanog kovida umro od posledica plućne embolije, uznemirio je brojne roditelje. Lekari kažu da je verovatno u pitanju multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) ili postkovid sindrom kod dece, koji nije tako čest ali se ipak sporadično javlja i da je neophodan oprez.

Načelnica Dečje klinike u KBC Dragiša Mišović dr Olivera Ostojić kaže da se multisistemski inflamatorni sindrom javlja kod dece četiri, šest ili osam nedelja nakon dijagnostikovane korona bolesti. Može da se javi i kod dece koji su imali asimptomatski ili blaži oblik kovida.

"Tu dolazi do potpunog razaranja više organa. Stradaju pluća, srce, bubrez, jetra.  Virus može da napadne i krvne sudove i koagulacini sistem. Verovatno je i taj dečak imao ovu vrstu komplikacije. Multisistemski inflamatorni sindrom kod dece nije se javljao tako često i nisu se završavali na taj način. Deca su uspevala da se izleče i da budu dobrog opšteg stanja", navela je Ostojić za TV Prva.

Zbog mogućnosti da se pojavi multisistemski inflamatorni sindrom nakon prelažanog kovida, dr Ostojić kaže da deci koja su lečena kod njih savetuju mirovanje i da izbegavaju fizičke aktivnosti određeni period.

Kako prepoznati MIS-C kod dece

"Svi koji su lečeni kod nas u bolnici od kovida, bez obzira da li je klinička slika bila lakša, umerena, srednje teška ili teška, savetujemo da izvesno vreme budu pod nadzorom na kućnom lečenju i da limitiraju svoje fizičke napore na bilo koji način", pojasnila je Ostojić.

Deci koja su imala blaži oblik kovida savetuje se dve nedelje nakon preležane bolesti da izbegavaju fizički napor, a za one sa umerenom ili srednje teškom kliničkom slikom - obostrane ili jednostrane upale pluća, koji su bili na kiseoničnoj terapiji, savetuje se tri do šest meseci da budu u fazi mirovanja i da se ne bave intenzivnim fizičkim aktivnostima.

profimedia

 

Dr Ostojić pojašnjava da multisistemski inflamatorni sindrom roditelji mogu da prepoznaju tako što nakon mesec i po do dva od preležane bolesti dete postane loše, ima proliv, povraćanje, probadanje u grudima, povišenu temperaturu.

"Ukoliko se jave ti simptomi odmah se treba javiti lekaru. Multisistemski inflamatorni sindrom nije tako čest, bilo je nekoliko desetina dece za ovih poslednjih godinu i po dana", navela je ona.

Virus pokrene auroimuni proces

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao prof. Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete u toj zdravstvemnoj ustanovi lečena su deca koja su imala multisistemski inflamatorni sindrom ili post-kovid sindrom.

On je objasnio da je virus kod te dece pokrenuo autoimuni proces gde su obuhvaćeni mozak, srce, pankreas, bubrezi, jetra, zapravo svi organi.

U toj ustanovi lečena je i devojčica koja je imala hemiparezu, oduzetost jedne strane tela kao posledica infekcije koronavirusom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Da bi se razvio multisistemski inflamatormi sindrom potrebna je neka genetska predispozicija na infekciju koronavirusa. Klinička slika se ispoljava odloženo, četiri do pet nedelja nakon što je dete bilo zaraženo. Zapravo virus pokrene autoimuni proces koji zahvati sve organe", rekao je Vukomanović.

Deca lečena u toj ustanovi koja su imala multisistemski inflamatorni sindrom uglavnom su dobro i uspeli su da se oporave.

Stanje u svetu

U SAD je tokom 2020. godine zabeleženo ukupno 1.659 slučajeva multisistemskog inflamatornog sindroma, a čak 26 dece je od toga umrlo.

U januaru je u Zagrebu preminuo jedanaestogodišnji dečak za koga se pretpostavlja da je u pitanju post-kovid sindrom.

Simptomi ovog sindroma su otežano disanje, visoka temperatura duže od 24 časa, konstantan bol u grudima, stanje konfuzije, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja, osip na koži, crvenilo očiju, crvenilo i otok šaka i stopala.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija