Društvo

Zabrinjavaju podaci o deci zaraženoj koronom, šestoro njih na respiratorima – bitno je obratiti se lekaru na vreme

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/10/2021

-

10:02

Zabrinjavaju podaci o deci zaraženoj koronom, šestoro njih na respiratorima – bitno je obratiti se lekaru na vreme
profimedia, Pixabay - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više dece zaražene virusom korona u novom talasu epidemije. Kovid kod najmlađih prolazi uglavnom sa blažom kliničkom slikom, ali pedijatri upozoravaju da u velikom broju inficiranih uvek ima i onih kod kojih se bolest zakomplikuje.

Trenutno se u Dečjoj klinici KBC Dragiša Mišović leči 32 dece od kovida, a među njima najviše je beba i tinejdžera. Posebno zabrinjava što je, prema podacima od juče, šestoro dece na respiratoru – četvoro u Institutu za majku i dete i dvoje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. U prethodnim talasima najmlađi nisu imali tako tešku kliničku sliku.

Alarm za uzbunu je i to što najmlađu koji su završili na respiratoru uglavnom nisu imali nikakve udružene bolesti. Njih je iz punog zdravlja pokosio virus i prikovao za krevet. Samo jedna devojčica koja leži u Institutu imala je bubrežnu bolest. Ostala deca bila su potpuno zdrava pre infekcije.

Na respiratoru je i dečak koji je gojazan. Lekari su od ranije upozoravali da je gojaznost kod dece i odraslih jedan od faktora rizika da se pojavi teži oblik kovida. Zbog toga su apelovali da oni treba među prvima da se vakcinišu (deca starija od 12 godina). U Domovima zdravlja kažu da je višestruko uvećan broj dece koja se sada javljaju na pregled sa sumnjom na kovid u odnosu na prethodne talase.

Rekordan broj pregleda u Nišu

U Domu zdravlja u Nišu navode da su maksimalno proširili kapacitete pedijatrijske kovid ambulante, da deca i roditelji ne bi dugo čekali na pregled i rezultate.

"Na pedijatriji smo juče imali 333 pregleda, a u ponedeljak 405 pacijenata što je najveći broj od početka epidemije. Od tih 405 pacijenata, 70 je bilo pozitivno na virus korona", rekao je za Euronews Srbija direktor niškog doma zdravlja dr Milorad Jerkan.

U tom Domu zdravlja su od početka ovog meseca, zaključno sa 25. oktobrom, imali 1.311 dece pozitivno na virus korona, od toga 52,71 odsto su deca uzrasta sedam do 14 godina, 21,27 odsto deca mlađa od sedam godina, a 25,32 odsto tinejdžeri od 15 do 18 godina.

"Po ovim rezultatima treba zatvoriti škole, obdaništa… Da to ne bi uradili kovid propusnice treba uvesti 24 sata, nema više dileme. Nećemo moći ni mi lekari više da izdržimo”, rekao je dr Jerkan.

Lekari apeluju na roditelje da decu odvedu na pregled čim se pojave prvi znaci bolesti. Da je važno da se urade detaljne anlize i blagovremeno uključi adekvatna terapija, zbog mogućih komplikacija kovida 19. Problem uglavnom nastaje kada roditelji curenje iz nosa, promuklost kod dece smatraju običnom prehladom i dovedu na pregled peti, šesti dan od infekcije.

profimedia

 

"Imali smo primere da se kod te dece infekcija već spustila u donje disajne puteve i tu već imamo problem", naveo je Jerkan.

I u Domu zdravlja Vračar u Beogradu kažu da nikada nisu imali toliko obolele dece kao u ovom talasu. U proseku svaki dan imaju oko 50 mališana na pregledu, a posebno ih brine što od ukupnog broja testirane dece skoro polovina je pozitivna na virus korona.

"Nikada nije bilo ovoliko obolele dece. U prethodnim talasima dece skoro da nije bilo. Teši što u principu kod njih nisu teške kliničke slike, ali desi se i da bude", kaže načelnica pedijatrije u tom domu zdravlja dr Snežana Leković.

Ističe da se delta soj virusa korona brže širi, a da su deca dobri prenosioci.

Pedijatar Saša Milićević kaže da se delta soj mnogo lakše vezuje za receptore u dečjim disajnim putevima, te da se zbog toga javljaju i teže kliničke slike. 

"Sada klinička slika kod dece liči na kliničku sliku kod odraslih, što ranije nije bilo. Sve više imamo malih pacijenata sa upalama pluća, sa bronhitisima, što je karakteristično za odraslu populaciju", rekao je Milićević za Euronews Srbija.

Napominje da je kovid kod dece ranije bio praćen dijarejom, malaksalošću, da toga ima i sada ali da ima više upala pluća.

"Ranije smo mislili da su deca pošteđena. Virus je promenio strukturu i sada se mnogo lakše vezuje za receptore kod dece i razvija infekciju", naveo je on.

Veliki broj zaražene dece nije iznenađenje

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis rekao je ranije za Euronews Srbija da ga podatak o velikom broju zaražene dece, pa čak i na respiratoru, nije iznenadio i da je Udruženje pedijatara upozoravalo na tu mogućnost.

"Upozoravali smo na situaciju sa većim brojem obolelih i to pre svega među mladima", rekao je Konstantinidis.

On je naveo da poslednje studije pokazuju da je broj zaraženih među mladima 10 do 15 puta veći nego kod vuhanskog virusa korona, a da je je jedan i po do dva puta češća teža klinička slika.

"Sa tolikim brojem zaraženih očekivano je mnogo više težih kliničkih oblika. Na žalost, svuda u svetu je bilo i smrtnih ishoda među decom. Na to smo upozoravali i insistirali na vakcinaciji i ove populacije ", pojasnio je on.

Radio je, kaže, projekcije zaražavanja i smrtnosti dece sa brojkama iz SAD-a, kako bi to moglo da izgleda u Srbiji i prognoze nisu optimistične.

"Ako bude učestalost zaražavanja kao tamo, a voleo bih da nisam u pravu, moguće je da nas očekuje još neki smrtni ishod kod adolescenata jer su brojke slične svuda u svetu. Mi imamo još više nevakcinisanih i kod nas može biti i gore", rekao je on.

Lekari podsećaju da postoji moćno oružje protiv virusa, a to je vakcinacija. U Srbiji je odobrena Fajzer/Biontek  vakcina za decu stariju od 12 godina.

Udruženje pedijatara Srbije dalo je preporuku da se vakcinišu deca sa hroničnim bolestima i gojazna, ali da se "mogu vakcinisati i svi koji žele".

Čeka se odluka o nastavi

Zbog povećanog broja dece na respiratorima na poslednjoj sednici Kriznog štaba pedijatri su tražili da svi učenici u školama kompletno pređu na onlajn nastavu na deset dana.

Ministar prosvete Branko Ružić smatra da nije realno da bez vanredne situacije đaci nižih razreda osnovne škole, ali i petog i šestog razreda, pređu na onlajn nastavu, jer je osnovno pitanje "ko će čuvati tu decu".

Najavljen je sastanak Medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole. Oni će zajedno analizirati epidemiološku situaciju i doneti odluku kako će škole raditi od naredne nedelje.

Inače, Tim za škole koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svakog četvrtka analiziraju epidemiološku situaciju na nivou lokalnih samouprava, broja zaraženih učenika i nastavnika u školama i na osnovu toga donose odluku kako će škole raditi naredne nedelje. U obavezi su da o odluci škole obaveste do petka u 12 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija