Društvo

U KBC Dragiša Mišović na lečenju 26 dece, Dr Ostojić za Euronews Srbija: Sve više mališana sa obostranom upalom pluća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2021

-

09:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na Dečjoj klinici u KBC Dragiša Mišović trenutno je na lečenju 26 dece zbog kovida 19, kaže načelnica te zdravstvene ustanove dr Olivera Ostojić i dodaje da je tokom noći na bolničko lečenje primljeno pet pacijenata i da je sve više mališana sa obostranom upalom pluća.

Ona je za Euronews Srbija navela da se broj dece menja svakodnevno, da se na sreću ona brzo oporave, te da bolničko lečenje traje sedam do 10 dana.

"Svakodnevno imamo puno otpusta, ali i puno prijema. Sve je više dece sa obostranim upalama pluća koji zahtevaju kiseoničku potporu i na višim protocima nego što smo imali u prethodnim talasima. Troje dece je na respiratoru u Institutu za majku i dete. Nismo u prethodim talasima imali slučajeve dece da moraju da idu na mehaničku ventilaciju", rekla je dr Ostojić.

Pojašnjava da je sa pojavom delta soja mnogo više zaražene dece, da se u poslednjih mesec, dva oseća mnogo veći pritisak i u ambulantama i na bolničkom lečenju.

"Naši kapaciteti su popunjeni više 50 odsto. Uvek imamo i oko 20 pratioca te dece, to su najčešće majke koje su pozitivne, leče se i one kod nas, to su naši pacijenti", navela je načelnica Dečje klinike.

Sa delta sojem mnogo više zaražene dece

Podseća da je i u prethodnim talasimo bilo po 8.000 zaraženih virusom korona na dnevnom nivou, ali da je bio mnogo manji broj zaražene dece i manji broj obolelih. Dodaje da je sada, sa pojavom delta soja, mnogo više zaražene dece, sa ozbiljnom kliničkom slikom bolesti.

Upitana za vakcinaciju dece, ona je navela da ima podataka da je do sada vakcinisano između 5.000 i 6.000 i istakla da je Fajzer vakcina odobrena za decu stariju od 12 godine. Zvaničan stav Udruženja pedijatara, kako kaže, je da se prvo vakcinišu deca od 12 do 15 godina sa hroničnim bolestima, koja su u riziku za ozbiljniju kliničku sliku, a onda i ostali.

"Vakcinacija se preporučuje svoj deci starijoj od 16 godine, zato što je primećeno da se kod njih razvija teža klinička slika, pogotovu kod gojazne dece. Oni imaju razvijen i društveni život", pojasnila je dr Ostojić.

Roditelji se teško opredeljuju da vakcinišu decu, a dr Ostojić kaže da stalno postavljaju pitanje bezbednosti vakcina. Navodi da se na mRNK vakcinama, kao što je Fajzer, radilo desetak godina, da one nisu nove i da nijedno dete koje je dobilo vakcinu nije imalo nikakve komplikacije. Dodaje i da na pregledu ili bolničkom lečenju do sada nisu imali vakcinisanu decu.

Mešanje virusa

Dr Ostojić kaže da je 2020. godina prošla dobro što se tiče sezonskih respitratornih infekcija u pedijatrijskoj populaciji.

"Pitanje je da li su deca manje odlazila u kolektiv, nosila maske, ali pršle godine nije bilo puno respiratornih bolesti. Sada se već pojavilo na početku sezone. Pojavili su se karakteristični sezonski respiratorni virusi - rino virusi..., pojavili su se i roto virusi koji izazivau digestivne tegobe. Sada je teže izdiferencirati da li je to kovid bolest ili neka od sezonskih virusa", zaključila je ona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija