Društvo

Koliko su deca ugrožena delta sojem korona virusa: Lekari upozoravaju da i najmlađi završavaju na respiratorima

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/10/2021

-

08:05

Koliko su deca ugrožena delta sojem korona virusa: Lekari upozoravaju da i najmlađi završavaju na respiratorima
Koliko su deca ugrožena delta sojem korona virusa: Lekari upozoravaju da i najmlađi završavaju na respiratorima - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo, Tanjug/Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj virusa korona lakše se prenosi, brže se širi i u velikom broju zaraženih veća je verovatnoća da se pojave oni kod kojih će kovid da razvije težu kliničku sliku. To se dešava u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci. Dok su u prethodnim talasima deca sporadično mogla da se sretnu u kovid ambulantama, sada ih je sve više, a prema studijama, čak 10 do 15 puta nego kod prvog soja koji je i izazvao pandemiju koronavirusa.  

Jovnost u Srbiji ostala je zatečena kada je protekle nedelje stigla vest da je umro dečak (16) zaražen virusom korona, koji je bio u izolaciji.

Kako su naveli u Zavodu za javno zdravlje Kruševac za Euronews Srbija, tinejdžer je od 12. oktobra bio u izolaciji jer mu je otac bio pozitivan na koronavirus, a četiri dana kasnije i dečak je bio pozitivan na kovid 19. Dečakova majka rekla je tada za Euronews Srbija da je bio bez svesti i da su pozvali Hitnu pomoć, koja je samo mogla da konstatuje smrt.

Istovremeno, prošle nedelje stigla je i informacija, potvrdio je pulmolog prof. dr Predrag Minić, da je troje dece u Srbiji na respiratoru u Institutu za majku i dete i da se bije bitka za njihove živote.

"Nažalost, na respiratoru nam je beba od šest meseci i deca od 15 i 17 godina i svi su oni životno ugroženi. S izuzetkom dečaka od 17 godina, koji je malo gojazno, ostali nemaju nikakve komorbiditete, odnosno druge bolesti. I to je dokaz da je situacija zaista dramatičana", - rekao je tada prof. Minić.

Da li je delta soj opasniji za decu?

Da li je delta soj, koji prema zvaničnim podacima, kako je za Euronews Srbija nedavno rekla virusolog i profesor Medicinskog fakulteta i član Kriznog štaba dr Tanja Jovanović, ima 100 odsto zaraženih u Srbiji - osim što se lakše širi i opasniji i za decu.

Mada zvaničnih procena o tome nema, lekari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao su zabrinuti, jer, kako ukazuju, u ovom talasu ima i dece koja su stigla do respiratora.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis kaže za Euronews Srbija da ga taj podatak nije iznenadio i da je Udruženje pedijatara upozoravalo na tu mogućnost.

"Upozoravali smo na situaciju sa većim brojem obolelih i to pre svega među mladima, pa u tom kontekstu i mladima od 18 godina", rekao je Konstantinidis.

On je naveo da poslednje studije pokazuju da je broj zaraženih među mladima 10 do 15 puta veći nego kod vuhanskog virusa korona, a da je je jedan i po do dva puta češća teža klinička slika.

"Sa tolikim brojem zaraženih očekivano je mnogo više težih kliničkih oblika. Na žalost, svuda u svetu se pokazalo da se najteži oblici završavaju smrtno. Na to smo upozoravali i insistirali na vakcinaciji i ove populacije ", pojasnio je on.

Radio je, kaže, projekcije sa brojkama iz SAD, kako bi to moglo da izgleda u Srbiji i prognoze nisu optimistične.

"Ako bude učestalost zaražavanja kao tamo, a voleo bih da nisam u pravu, moguće je da nas očekuje još neki smrtni ishod kod adolescenata jer su brojke slične svuda u svetu. Mi imamo još više nemakcinisanih i kod nas može biti i gore”, rekao je on.

Sve više najmlađih u kovid ambulantama

U čekaonicama kovid ambulanti sve je više dece. Prema podacima Instituta Batut od  7. do 13. oktobra, potvrđeno je 3.442 obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina.

profimedia

 

Direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović kaže da u toku dana sada imaju oko 250 dece na pregledu sa sumnjom na kovid, što je neuporedivo više u odnosu na prethodne talase.

"Delta soj se pokazao da ide sa težom kliničkom slikom. Ljudi moraju da shvate da je virus mutirao I da sada ostavlja posledice i na decu. Deca nam dolaze do respiratora", upozorava on.

Dom zdravlja Palilula otvorio je posebnu pedijatrijsku kovid ambulantu. Svaki dan se povećava broj zaražene dece od malog uzrasta do srednje škole. Ono što lekare plaši je sve više težih formi bolesti, sa jednostranom ili obostranom upalom pluća.

Stojanović navodi da se dešava da roditelji kasne da dovedu decu kod lekara. Curenje iz nosa, promuklost pripisuju prehladi, a zapravo i to može biti znak kovida.

"Apel je roditeljima da dovode decu odmah čim primate poteškoće. Virus je ojačao, mutirao. U prethodnim talasima deca nisu bila ugrožena, imala su lakše simptome, sada virus pokazuje sve svoju ćud”, rekao je Stojanović za Euronews Srbija.

Dodaje da je situacija ozbiljna i da svima treba da se upali crvena lampica za uzbunu. Moćno oružje protiv virusa postoji, a to je vakcinacija. Podseća da je u našoj zemlji odobrena Fajzer vakcina za decu stariju od 12. godina.

 

 

Komentari (0)

Srbija