Društvo

U Institutu za majku i dete četvoro dece priključeno na respirator, među njima i beba stara šest meseci

Komentari

Autor: RTS

27/10/2021

-

10:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tokom ovog talasa koronavirusa u Srbiji povećan je broj dece koja su zaražena koronavirusom, te se veći broj dece nalazi i na bolničkom lečenju. Profesor Vladislav Vukomanović je rekao da je povećan broj dece sa simptomima kovida 19 i da je udvostručen broj pregleda među decom.

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece, a četvoro je priključeno na respirator. Imaju 17, 16, 7 godina, a najmlađa je beba od šest meseci. Vukomanović je dodao da je četvoro dece koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji i dalje u dosta lošem stanju. Kako je rekao, povremeno se nalaz na plućima poboljša, a povremeno se pogorša, kod dečaka od 17 godina koji je gojazan, što je jedan od značajnih komorbiditeta, takođe, stanje je promenljivo, devojčica sa drenovima je takođe u teškom stanju i devojčica koja ima i bubrežnu bolest je u veoma teškom stanju.

"Bolest počinje tako što zahvati pluća, međutim posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama. Mnogo je ljudi uključeno da se bolest završi pozitivno", naveo je Vukomanović za RTS.

Podsetimo, u Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro dece koja su zaražena koronavirusom, a dvoje je priključeno na respirator.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekla je da su na respiratoru dve bebe, koje su stabilno, ali su vitalno ugražene i obe su se zarazile kod kuće. Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, navela je doktorka.

U Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa" Dr Dragiša Mišović" je 32 mališana. Rukovodilac te klinike Olivera Ostojić navela je da je među hospitalizovanima najviše beba i tinejdžera. Ostojić je kazala da se poslednjih nedelja ne smanjuje broj zaražene dece na lečenju u toj ustanovi i da su među obolelima i jednomesečne i dvomesečne beba. Navela je da je sve više pacijenata kojima je potrebna kiseonička terapiji što, kako kaže, u prethodnim talasima epidemije nije bio čest slučaj.

Vakcinacija dece

Govoreći o vakcinaciji dece, Vukomanović je naveo da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

"Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece", naveo je profesor Vukomanović.

Smatra da treba razmotriti ozbiljno meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procenjujemo da li raste broj zaražene dece.

"Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina, već su prošli klinička ispitivanja. Još nisu stigla odobrenja, ali verujem da će se to desiti u narednim mesecima", napomenuo je.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija