Evropa

SZO: Škole su poslednje mesto koje bi trebalo zatvarati tokom pandemije koronavirusa

Komentari

Autor: Jutarnji

29/10/2021

-

22:50

SZO: Škole su poslednje mesto koje bi trebalo zatvarati tokom pandemije koronavirusa
Đaci - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) danas je upozorio vlade evropskih zemalja da ne zatvaraju škole, uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom.

SZO je došao do podataka da je, kako se zima približava, više od pola od 53 zemlje koje pripadaju Evropskoj regiji SZO, zabeležilo porast broja zaraženih kod svih starosnih doba, dok je zabeležen  ukupni porast novozaraženih od 18 posto.

"Ako i kad se nametnu mere da se smanji ili stavi pod kontrolu zaraza, škole bi trebale biti poslednje mesto koje će zatvoriti svoja vrata i prvo koje će ih otvoriti u skladu sa odgovarajućim epidemiološkim merama", saopšteno je iz SZO uz konstataciju da bi "prekidanje dečjeg obrazovanja trebalo da bude poslednja mera."

profimedia

 

Umesto zatvaranja obrazovnih institucija, SZO predlaže širi pristup smanjenju zaraze u društvu.

"To uključuje uvođenje pravila u školama, gde je važna fizička distanca, često pranje ruku, nošenje maski, adekvatan sistem ventilacije u učionicama i bolji pristup testiranju, posebno tamo gde je više dece," navedeno je u saopštenju.

Hans Henri Kluge, regionalni direktori Regionalne kancelarije SZO za Evropu rekao je da je prošle godine, zatvaranje škola omelo obrazovanje miliona dece i mladih i učinilo više štete nego koristi.  

Pandemija koronavirusa ove sedmice je porasla u Evropi, posebno u zemljama na istoku kontinenta.

Za sedam dana zabeležen je rast broja zaraženih koronavirusom od 14 odsto a stanje se pogoršava već mesec i po dana.

Zemlje koje su zabeležile najveći porast broja slučajeva u poslednjih sedam dana u svetu nalaze se u Evropi: Češka ima rast više od sto odsto, Mađarska 92 odsto, Danska 80 odsto, Poljska 70 odsto, Hrvatska 65 odsto a Slovačka 63 odsto, piše agencija Frans pres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa