Društvo

Tim za škole odlučio: Kombinovana nastava u srednjim školama u šest lokalnih samouprava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

10:33

Tim za škole odlučio: Kombinovana nastava u srednjim školama u šest lokalnih samouprava
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se "Drugi model" organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, "drugi model" nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o oboljevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 21. oktobra do 28. oktobra 2021. godine obolelo je 4.388 (0,57 odsto obolelih) dece školskog uzrasta od šest do 18 godina.

U osnovnim i srednjim školama na teritorijiSrbije, ukupno je 102 (0.25 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju  prešli sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2.45 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju prešli sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0.35 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ružić: Situacija nije alarmantna

Da podsetimo, zbog sve većeg broja zaražene dece, ali i one sa najtežom kliničkom slikom, danima se polemisalo o najoptimalnijem rešenju za održavanje nastave. 

U četvrtak je održan sastanak medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole i dogovoreno je da se nastava i naredne nedelje organizuje po modelima kao prethodnih nedelja. Kako je najavljeno, to znači da uvođenja online nastave nema.

Takođe, medicinski deo Kriznog štaba predložio je pomeranje jesenjeg raspusta, a odluka o tome biće donesena naredne nedelje na sednici Kriznog štaba.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da je oko 5.000 dece školskog uzrasta zaraženo, kao i da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna. Istakao je da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu, kao i da će produžetak jesenjeg raspusta biti razmatran na sednici Kriznog štaba početkom naredne nedelje. 

"Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevima uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja oboljevanja kod dece i do većeg broja prijema kod pedijatara", dodao je Ružić.

Naveo je da oko 5.000 dece školskog uzrasta od šest do 18 godina zaraženo, što je 0,6 odsto školaraca.

Ponovio je da je to pokazatelj da situacija nije alaramantna, ali da su razgovarali u cilju sveobuhvatne borbe da se vidi koje su to još mere koje bi mogle da naprave, kako kaže, pauzu i kada je reč o obrazovnom sistemu.

"Da pokušamo da i taj ulazak virusa spolja, jer virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega i to se vidi po brojevima", rekao je Ružić.

Ukazao je da je jedan od modela uvođenje onlajn nastave.

"Za sada to nismo odlučili, što se tiče ideje o produženom jesenjem raspustu – to je model koji će biti razmatran na sednici Kriznog štaba koja će biti održana početkom iduće nedelje", naglašava Ružić.

"Ukoliko se još neke mere budu predložile i usvojile mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva", dodao je ministar.

Komentari (0)

Srbija