Društvo

Kon kaže da ne može da se čeka dve nedelje s merama, najvljuje i šta će biti stavovi medicinskog dela Kriznog štaba

Komentari

Autor: Blic

29/10/2021

-

10:08

Kon kaže da ne može da se čeka dve nedelje s merama, najvljuje i šta će biti stavovi medicinskog dela Kriznog štaba
Kon kaže da ne može da se čeka dve nedelje s merama, najvljuje i šta će biti stavovi medicinskog dela Kriznog štaba - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da ne može da se čeka dve nedelje sa merama, kao i da uvođenje kovid propusnica posle 22 sata neće imati vidljive efekte. Kako je rekao, pravi efekti mogu da se vide ukoliko kovid propusnice traju 24 časa.

"To će biti vrlo čvrst stav medicinskog dela Kriznog štaba, ne samo epidemiologa nego kompletnog medicinskog dela Kriznog štaba usaglašen sa ministrom zdravlja, a Ministarstvo prosvete može da se uklopi u bilo kakve odluke koje bi bile sinhrone", rekao je Kon za Blic.

Dodaje i da se kovid propusnicama i nekim merama produžava čitav proces ukoliko nema vakcinacije.

"Kada se posmatra analiza i kada se ide po opštinama i kada se vidi skok u nekim danima, obično je to ponedeljak utorak, jer je za vikend bila neka proslava, recimo proslava punoletstva, vi tačno možete videti posledice takve proslave koje se ulivaju u školu i to je toliko ubedljivo da nema nikakvog razloga za sumnju", objašnjava epidemiolog, dodavši da toga ne bi bilo da postoje kovid propusnice, jer slavlja kao takvog ne bi bilo i samim tim ni mogućnosti za masovno zaražavanje.

Kada je u pitanju buster doza vakcine, kaže da, "kao što nas je iznenadilo nakon druge, postoji eventualno mogućnost da i treća ima ograničeno delovanje". Takođe, Kon ističe i da je pitanje da li će se ovaj virus ponašti sezonski ili će, kao do sada, nekoliko meseci mirovati, pa nekoliko "divljati".

Doček Nove godine uz propusnice?

Kada je u pitanju doček Nove godine uz sve rizike koje koronavirus nosi, Kon kaže da su "jedino što se zasigurno može reći naredne dve nedelje". On kaže da je velika stvar što se SPC oglasila i preporučila da se slave odvijaju u krugu porodica.

"Što se tiče dočeka Nove godine, ako zažive kovid propusnice, biće reči i o takvim mogućnostima. Međutim, kako smo mi poznati kao ljudi koji ne poštuju mere, te da je jedina mera koju razumemo je potpuna zabrana videćemo šta će na kraju biti. Nadam se da će se to izmeniti" objašnjava Kon.

"Stojimo stabilno na visokom nivou i ne vidi se trend opadanja i mislim da se neće videti sve dok se ne uvedu ove mere i značajno poveća obuhvat vakcinacije. Ukoliko mi to uspemo da uradimo do Nove godine dosta toga nam zavisi i šta će biti sa gripom", dodaje.

Naglasio je i da je grip već potvrđen u Hrvatskoj, i da postoje indirektni pokazatelji da je stigao do Srbije.

"U nekim serološkim analizama je utvrđeno da je bio kod nekih ljudi. Tako da imamo verovatno importovane slučajeve. Kako će se grip ponašati kada počne da se povlači kovid to zaista ne znamo i zato ponovo pozivam na vakcinaciju protiv gripa" kaže Kon, napominjući da je važno da se primi i vakcina protiv pneumokoka za najteže bakterijeske infekcije.

Mere predlagane još u junu

Komentarišući činjenicu da sada imamo jednak broj umrlih kao u decembru prošle godine kada nismo imali vakcinu član Kriznog štaba kaže da dve doze vakcine nije dovoljno, te da se to shvatilo tek u junu mesecu nakon podataka iz Izraela, te da se tek tada počelo razmišljati na tu temu.

"Dve doze nisu bile dovoljne da spreče infekciju da dođe do zaražavanja, pa i da spreče mogućnost prenošenja među onima koji su vakcinisani. To ozbiljno sprečava širenje virusa, što je suština. U takvoj situaciji smo tako dočekali potpuno raširenih ruku ovaj virus ne poštujući nikakve mere preko leta, što je dovelo do povećanja njegove snage, potencijala" smatra on.

Epidemiolog kaže da do ovakve situacije ne bi došlo da su u Srbiji ranije uvedene mere koje su predlagane još u junu.

"Što se mrtvih tiče, sve se duže leče oboleli. Imate ljude koji se po pet nedelja leče i tek onda tragično završe. U početku je do tragičnog zavšetka dolazilo posle nekoliko dana. Tako da vi imate bolnice pune teških bolesnika, umiranje se na taj način akumulira. Sa druge strane, postoji veliki broj smrti koje nisu registrovane, a koje se kasnije otkrivaju" naglašava Kon.

"Nema sukoba u Kriznom štabu"

Kako objašnjava Kon, Krizni štab je jedinstveno telo, i ne izađu svi sa sastanaka podjednako zadovoljni. Međutim, naglašava, nema sukoba, već samo suprotstavljenih mišljenja.

"Ja ne mogu i gotovo da ne želim uopšte neke aspekte da razmatram, jer razmišljam samo o aspektu čuvanja narodnog zdravlja", rekao je, dodajući da sa druge strane postoje oni koji razmišljaju o socio-ekonomskim aspektima i napetosti u društvu, ali da on to nije u stanju da podrži.

Kon se osvrnuo i na nedavni protest ispred zgrade u kojoj živi, rekavši da nije uplašen i da oseća podršku države. Dodao je i da, u trenutku demonstracija, nije bio u stanu, ali da su tu bili članovi njegove porodice.

Razlika u kliničkoj slici

Ispričao i svoje iskustvo sa vakcinacijom i stečenim imunitetom nakom primanja treće doze.

"Primio sam sve tri doze Fajzera. Odmah sam se prijavio da svojim primerom podstaknem ljude. Sasvim slučajno je bilo tako, jer je ona prva stigla. Isto tako bih se vakcinisao sa bilo kojom koja je prva stigla".

On kaže da je utisak da nakon Sinofarm vakcine relativno brže dolazi do pada imuniteta.

Odluka o manjem razmaku između druge i treće doze doneta je nakon podataka iz naše zemlje, a procenjivao ih je Nacionalni komitet. Kon nema podatke za pojedinačne vakcine, ali je zaključak da je svaki treći hospitalizovani bio vakcinisan nekom vakcinom.

"Razlika postoji u kliničkoj slici i to je nešto što traži temeljnu analizu. Svaka ustanova bi trebalo da uradi svoju analizu. Ja sam dijabetičar i hronični bolesnik i na šest meseci se redovno kontrolišem. Sada je to češće i radim to na neka dva meseca i tada vadim antitela. Antitela lično imam. Posle treće doze došlo je do naglog skoka i postoji imunološka memorija", zaključio je Kon.

Komentari (0)

Srbija