Politika

Sastanci nadležnih u ministarstvu i stručnjaka: Kad počinje jesenji raspust i da li će biti pomeren zimski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

13:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predloženo je da se jesenji mini-raspust za učenike produži, tako da učenici ne bi išli u školu ukupno devet dana, rekao je za Euronews Srbija pomoćnik ministra prosvete za srednjoškolsko obrazovanje Miloš Blagojević.  

"Pokušali smo da razmotrimo i analiziramo aspekte ovakve odluke. Shvatili smo da praktično za dodatna tri dana – 8, 9, i 10, zajedno sa već planiranim mini raspustom 11. i 12. dobijamo praktično devet dana bez nastave. Shvatili smo da je to dobar predlog i uputićemo taj predlog na Krizni štab", rekao je Blagojević. 

Precizirao je da bi to važilo na teritoriji cele Srbije i da se očekuje da Krizni štab sagleda i neke dodatne mere i aktivnosti.  

Da li će biti pomeranja zimskog raspusta i prelaska na onlajn nastavu?

Na pitanje o pomeranju početka zimskog raspusta, pomoćnik ministra prosvete je rekao da nije bilo reči o tome.  

"To može da se desi i ove godine. Bićemo spremni i za jednu i za drugu odluku. Da ostane ovako kako je sada ili da pomeramo zimski raspust. Ako procene stručnjaci da je to potrebno, mi ćemo to i sprovesti", istakao je. 

Kada je reč o prelasku na onlajn nastavu, Blagojević je rekao da je održan sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba u Institutu Batut.  

"Sagledani su svi aspekti i dobili smo podršku medicinskog dela da nastavimo dalje sa ovim modelom", rekao je.  

Podsećamo, danas je Tim za škole doneo odluku da se "drugi model" organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava: Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac. 

"Drugi model" nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. 

Koliko ima zaraženih među učenicima?

Blagojević je rekao da u uzrastu od 6 do 18 godina ima oko 4.400 učenika koji su zaraženi, što je oko 0,57 odsto. Kada je reč o procentu zaraženosti među zaposlenima, on se kreće oko 1,5 odsto.  

"I to je nešto što je na nivou prethodne tri nedelje. Nemamo ni povećanje, ali nemamo ni pad", naveo je Blagojević.  

Govoreći o obuhvatu vakcinacije prosvetnih radnika, on je rekao da je to oko 50 odsto i poručio: "To je neki nivo sa kojim ne možemo biti zadovoljni".  

Najavio je da će u narednom periodu doktor Predrag Kon održati sastanak sa školskim upravama i da će se pokušati sa edukacijom zaposlenih u školskim upravama da bi se podstakla vakcinacija.

Komentari (1)

Srbija