Društvo

Ministarstvo prosvete: Nije na nama da određujemo odgovornost roditelja, već da obezbedimo poštovanje mera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2021

-

15:59

Ministarstvo prosvete: Nije na nama da određujemo odgovornost roditelja, već da obezbedimo poštovanje mera
Ministarstvo prosvete: Nije na nama da određujemo odgovornost roditelja, već da obezbedimo poštovanje mera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema analizi Vladinog Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola više od 1,5 odsto učenika zaraženih koronavirusom registrovano je u 11 odsto osnovnih škola, odnosno u 16 odsto srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Istovremeno, u 39 odsto osnovnih škola, odnosno 19 odsto srednjih, nije zabeležen nijedan slučaj zaraze koronom.

U 136 osnovnih škola procenat zaraženih učenika je u nedelji za  nama bio iznad 1,5 odsto, a u 466 nije bilo nijednog zaraženog učenika, dok je 169 škola prijavilo samo po jedan slučaj, saopštilo jee MInistarstvo prosvete.

Kod srednjih škola, naavode, procenat inficiranih učenika veći od 1,5 odsto registrovan je u 85 škola, dok u 99 srednjih škola nije bilo pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 81 školi je prijavljen po jedan slučaj.

Tim za škole je sagledao sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave za iduću nedelju, a eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama Srbije na sastanku Tima za škole bi mogla biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave, stoji u saopštenju.

"Nije na Ministarstvu da utvrđuje odgovornost roditelja"

MInistarstvo je apelovalo na sve aktere da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja.

Prema navodima iz saopštenja, ministar prosvete Branko Ružić pozvao je članove zdravstvenog dela Kriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period..

Kako kažu, nije na Ministarstvu prosvete, a ni na Timu za škole i zaposlenima u školama da utvrđuju odgovornost roditelja, da li testiraju svoju decu i izoluju ih ukoliko su ukućani zaraženi, "već da obezbede maksimalnu disciplinu poštovanja epidemioloških mera u školama, prate stanje i reaguju usled pogorošanja stanja, što i čine".

"Upravo odluka o podeli na grupe usled zaražavanja dvoje i više učenika učinila je i da se deca i zaposleni spasu od većeg zaražavanja. Zato će Tim za škole, Ministarstvo i obrazovne ustanove i ubuduće činiti sve što je u njihovoj nadležnosti i moći i prilagođavati se situaciji kako bi osigurali da škole ostanu mesto gde se veća transmisija virusa ne dešava", saopštilo je Ministarstvo.

Od kako je počela školska godina, Tim za škole sastajao se 11 puta, a njegov zadatak je da razmatra, po potrebi konsultuje doktore - članove Kriznog štaba, i donosi odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke jedinice lokalne samouprave, ukoliko parametri pokažu da je došlo do određenog pogoršanja situacije na nivou konkretne opštine ili grada, odnosno na nivou određene škole.

U Tim su uključeni predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci u oblasti higijene Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", navode iz Ministarstva, ističući da je odluka o uvođenju onlajn nastave na teritoriji čitave Srbije pomenuta na prethodnoj sednici Kriznog štaba, ali da nije doneta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija