Društvo

Đaci i studenti ubuduće će više učiti o značaju istorije srpskog naroda: Potpisan sporazum sa Muzejom žrtava genocida

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

12:07

Đaci i studenti ubuduće će više učiti o značaju istorije srpskog naroda: Potpisan sporazum sa Muzejom žrtava genocida
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisalo je danas Sporazum o saradnji sa Muzejom žrtava genocida, sa ciljem da se škole i visokoškolske ustanove podstaknu da u obrazovanju učenika i studenata još više ukažu na značaj istorije srpskog naroda i njegovo stradanje.

Dokument su potpisali resorni ministar Branko Ružić i direktor Muzeja Dejan Ristić.

Ružić je rekao da će Muzej žrtava genocida učenicima, studentima, prosvetnim i naučnim radnicima, kao i istraživačima ponuditi muzejsku, arhivsku, bibliotečku i umetničku građu.

Dodao je da će se održavati radionice i besplatni programi, koji se odnose na kulturu sećanja i obeležavanje godišnjica istorijskih događaja, oslobodilačkih ratova Srbije.

"To će biti osnov da se u narednom periodu podstaknu škole da kroz obrazovanje đaka ne zaborave stradanja srpskog naroda, da se baštini kultura sećanja koja je od dragocenog značaja", istakao je Ružić.

Direktor Muzeja žrtava genocida naglasio je da se bez uspešne saradnje sa prosvetnim sistemom ne može dati pun doprinos obogaćivanju znanja i izrazio zahvalnost ministru Ružiću što je prihvatio inicijativu.

Ristić je poručio da se u pojedinim školama širom Srbije već nekoliko godina realizuju obrazovni programi, pokrenuti od strane Muzeja, a koji su, kaže, prilagođeni različitim uzrastima.

"Najveći deo programa realizovan je u Beogradu, ali i van glavnog grada. Zahvaljujući ovom dokumentu možemo da budemo mnogo efikasniji i prisutniji širom Srbije", istakao je Ristić.

Kako je rekao, u poslednjih nekoliko meseci održana su predavanja u Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu, Kosovskom pomoravlju, Gračanici, Kučevu.

"Cilj je da se programi održavaju u školama, i da kroz radionice, tribine, diskusije, projekciju dokumenarnih filmova, razvijamo dijalošku formulu. Trudimo se da budemo veoma prisutni i da kroz medije dopremo do što većeg broja naših građana", poručio je Ristić.

Na skupu je istaknut značaj potpisivanja Sporazuma uoči godišnjice stradanja kragujevačkih đaka i profesora u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

Komentari (0)

Srbija