Aktuelno

Sindikat obrazovanja Srbije u štrajku upozorenja, bez prvih časova u oko 400 škola

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

14:35

Sindikat obrazovanja Srbije u štrajku upozorenja, bez prvih časova u oko 400 škola
Sindikat obrazovanja Srbije u štrajku upozorenja, bez prvih časova u oko 400 škola - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) stupio je danas u štrajk upozorenja, tako što 420 njegovih organizacija, od ukupno 657 u školama, nije održalo prvi čas.

Isti plan je i za drugu smenu, rekla je danas za Tanjug predsednica SOS Valentina Ilić.

"Štrajk će trajati samo danas, a posle ćemo videti sa našim članovima i oni će se izjašnjavati o eventualnom skraćenju nastave na pola sata", rekla je Ilić.

SOS, kao i Sindikat radnika u prosveti (SRPS) traži od Vlade Srbije da se od 1. januara sledeće godine primenjuje Zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru.

To podrazumeva da se primenjuju posebni platni razredi u osnovnim i srednjim školama, kako bi se plate sindikata izjednačile sa korisnicima javnog sektora koji se finansiraju iz budžeta - zdravstvo, socijala, obrazovanje i kultura.

Ukoliko se ne započne primena tog zakona, onda će se tražiti povećanje plata za zaposlene u obrazovanju za 15 odsto.

SOS takođe od Vlade traži i izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju i izmene pravilnika o formiranju odeljenja, u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola, kao i izmene i dopune pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje osnovnih i srednjih škola, kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja.

Ilić kaže da je u toku jučerašnjeg dana u pojedine škole dolazila policija, kako bi proverila najavljeni štrajk upozorenja.

Dodaje da su predstavnici sindikata štrajk najavili direktorima škola.

SOS i SPRS svoje zahteve su, osim Vladi Srbije, uputili i Ministarstvu prosvete i Ministarstvu finansija.

Komentari (0)

Srbija