Društvo

Bekić: Brojevi pregledanih i zaraženih se stalno povećavaju, moguće i ovuđenje nekih epidemioloških pravila

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

17:40

Bekić: Brojevi pregledanih i zaraženih se stalno povećavaju, moguće i ovuđenje nekih epidemioloških pravila
Bekić: Brojevi pregledanih i zaraženih se stalno povećavaju, moguće i ovuđenje nekih epidemioloških pravila - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U kovid ambulanti pri Domu zdravlja Savski venac se na dnevnom nivou obavi između 150 i 180 kovid pregleda, što je više u odnosu na prethodni period, izjavio je direktor tog Doma zdravlja Zoran Bekić i dodao da se brojevi pregledanih stalno povećavaju.


Bekić je za Tanjug rekao da je je tokom juna na dnevnom nivou bilo 300 novozaraženih i naveo da su ti brojevi sada drastično veći.

On dodaje da će se razmatrati mogućnost uvođenja nekih epidemioloških pravila, ukoliko dođe do skoka broja hospitalizovanih i preminulih osoba.

"Za sada postoji obaveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, a postoji preporuka da se nose maske u zatvorenom prostoru, držanje distance, kao i vakcinacija. Trebalo bi da mi budemo odgovorni prema sebi i prema svojim najbližima", kazao je Bekić.

Naveo je da se na pregled javljaju pacijenti svih starosnih grupa, a najviše najmlađa populacija, koja je, kaže, i najmanje imunizovana.

"Pacijenti imaju povišenu temperaturu, bol u grlu, kašalj, glavobolju, bolove u kostima i mišićima, a u poslednje vreme viđamo i teže kliničke slike koje za posledicu imaju veći broj hospitalizovanih pacijenata", kazao je Bekić.

Dodao je da je broj hospitalizovanih pacijenata sada, u odnosu na broj otpusta prošle nedelje veći za oko 25 odsto i istakao da očekuje da ćemo u narednom periodu imati četvorocifrene brojeve hospitalizovanih pacijenata, ukoliko se nastavi ovim tempom.

"Broj pozitivnih testova pacijenata je sa 11 odsto u junu skočio na više od 50 odsto. Raste broj inficirane dece, u junu smo imali jedno ili dvoje, a sada je taj broj između troje i četvoro na dnevnom nivou", rekao je Bekić.

On je naveo da se četvrta doza vakcine uveliko daje građanima, te da bi trebalo da je prime i stariji od 60 godina, hronični pacijenti, kao i zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

"Svih vakcina ima dovoljno na raspolaganju. Četvrta doza se uveliko daje", rekao je Bekić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija