Društvo

Republički zavod za statistiku traži 20.000 popisivača: Biće potrebna petodnevna obuka, poznat i način plaćanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

11:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Republički zavod  za statistiku objaviće javni poziv za prijavljivanje kandidata koji žele da rade u svojstvu popisivača u predstojećem popisu stanovništva domaćinstava i stanova. Poziv će biti otvoren od 22. jula, do 5. avgusta 20 časova uveče.

Popis će biti sproveden u periodu od 1. do 31. oktobra, a za terensku realizaciju biće potrebno 15.000 popisivača, međutim Zavod planira da primi 20.000 osoba, koja će proći kroz obuku za terensku realizaciju, s obzirom na to da je neophodno imati dovoljan broj rezervnih popisivača, rekla je Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Svaki kandidat treba da ispuni sledeće uslove: da bude državljanin Republike Srbije, da ima prijavljeno prebivalište ili boravište u Srbiji, da je u trenutku popunjavanja prijave punoletan, da ima najmanje završenu trogodišnju srednju školu, da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Jedan od dodatnih uslova jeste da kandidat poznaje osnovni rad na računaru, jer će se sada prvi put u popisu koristiti elektronski obrazac, umesto papirnih obrazaca.

"Metod sprovođenja popisa je tradicionalni, što znači da popisivači idu od vrata do vrata, intervjuišu građane i upisuju odgovore", kaže za Euronews Srbija Snežana Lakčević.

Popisivači rade sve vreme tokom tih mesec dana sve dok ne završe sa popisivanjem terena koji je njima zadat. Mogu da organizuju svoje vreme, a biće plaćeni po popunjenom formularu, dodaje Lakčević. Sa svim licima koji budu angažovani da rade kao popisivači sklapa se dva ugovora – ugovor o privremenim i povremenim poslovima ili ugovor o dopunskom radu. 

Pre početka popisa potrebno je prisustvovati petodnevnoj obuci, gde će popisivači da steknu osnovna metodološka znanja, i da nauče da rade u aplikaciji za unos podataka.

Prijave se vrše isključivo elektronskim putem, u javnom pozivu će biti adrese.

Komentari (0)

Srbija