Društvo

Batut i Ministarstvo zdravlja: Zbog korone zabranjene posete bolnicama, pojačava se rad kovid ambulati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2022

-

13:28

Batut i Ministarstvo zdravlja: Zbog korone zabranjene posete bolnicama, pojačava se rad kovid ambulati
Batut i Ministarstvo zdravlja: Zbog korone zabranjene posete bolnicama, pojačava se rad kovid ambulati - Copyright profimedia, Tanjug AP/Michael Probst, Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obaveštavaju javnost da je usled rastućeg trenda incidencije infekcija korona virusom, a prema preporuci Republičke stručne komisije, dana 22. jula 2022. godine uvedena mera zabrane posete u zdravstvenim ustanovama naše zemlje, u cilju sprečavanja širenja ovih infekcija.

Osim toga od ponedeljka 25.jula, usled aktuelne epidemiološke situacije, i kovid ambulanta u ulici Omladinskih brigada 104 na Novom Beogradu će raditi 24 časa, kao i kovid ambulante u ul. Cara Dušana 178 u Zemunu i u Knez Danilovoj 16 na Paliluli.

U Srbiji se tokom poslednje dve nedelje beleži kontinuirani porast broje obolelih od kovida 19 i to 14 puta, od 273 slučaja zabeležena 13. juna do 3.912 koliko je registrovano 19. jula.

Porast je posebno izražen tokom jula i u manjoj meri je praćen i povećanjem broja obolelih na bolničkom lečenju (88 koliko je zabeleženo 16. juna do 250 koliko je zabeleženo 18. jula). Zbog toga Institut Batut preporučuje vakcinisanje onima koji to nisu učinili, a svima preporučuje nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Batut navodi i da je rizik od smrtnosti usled kovida 19 u kontinuiranom padu od novembra 2020. do juna 2022. godine, od kada se održava na nivou od 0,8 procenta, a što se može pripisati vakcinaciji.

U Srbiji su registrovane tri podvatijante omikrona - BA.2, BA.4 i BA.5. Još uvek je dominantan BA.2 omikron (stelt omikron), ali dominaciju polako preuzima BA.5 podvarijanta.

Sekvenciranje virusa radi se u Institutu za molekilarnu genetiku i genetsko inženjerstvo, a direktorka te ustanove prof. Jelena Begović za Euronews Srbija kaže da je početkom juna rasprostranjenost BA.5 podvarijante bila 1 odsto, dok je početkom jula to bilo 25 odsto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija