Društvo

Begović za Euronews Srbija: I dalje najviše ima stelt omikrona, "kentaur" nije laboratorijski potvrđen

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/07/2022

-

16:00

Begović za Euronews Srbija: I dalje najviše ima stelt omikrona, "kentaur" nije laboratorijski potvrđen
Begović za Euronews Srbija: I dalje najviše ima stelt omikrona, "kentaur" nije laboratorijski potvrđen - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je skoro došla do 4.000 zaraženih virusom korona na dnevnom nivou. Laboratorijski su potvrđene tri podvarijante omikrona BA.2, BA.4 i BA.5. Sekvenciranje virusa radi se u Institutu za molekilarnu genetiku i genetsko inženjerstvo, a direktorka te ustanove prof. Jelena Begović za Euronews Srbija kaže da je još uvek dominantan stelt omikron (BA.2), ali da se ubrzano beleži trend rasta BA.5 omikrona. Očekuje da će ta podvarijanta uskoro postati dominantna.

Navodi da laboratorijski u Srbiji još nije potvrđena podvarijanta BA.2.75 nazvana "kentaur". U junu je ubedljivu dominaciju u Srbiji imao BA.2 (stelt omikron), ali su u julu počele ubrzano da šire ostale podvarijante BA.4, a posebno brzo raste broj zaraženih BA.5 podvarijantom.

"Još uvek je dominantan BA.2, ali je pao sa 84 posto na 44, dok se vidi trend rasta BA.5 podvarijante. Pretpostavljam da ćemo kada stignu rezultati novog sekvenciranja videti dominaciju BA.5, ako se ovako nastavi. To je trend i na globalnom nivou da dominira BA.5 podvarijanta omikrona. Inače, BA.4 i BA.5 podvarijante su nastali od BA.2. Međutim, BA.5 se mnogo brže širi od BA.2 i BA.4. Definitivno pratimo svetski trend. Kentaura još nema", rekla je ona za Euronews Srbija.

Stelt ili nevidljivi omikron registrovan je prvi put krajem januara na Filipinima. Vrlo brzo postao je dominantan u celom svetu. kasnije je nova BA.5 podvarijanta omikrona preuzela primat i obeležena je kao "glavni krivac" za letnji talas epidemije.

Nove podvarijante probijaju imunitet 

Nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 brže se prenose i imaju mogućnost da zaobiđu imunitet stečen vakcinacijom ili nakon preležane bolesti. Imunolozi objašnjavaju da se to dešava jer je vakcina pravljena na izvornom, vuhanskom virusu korone. Ona ne može da spreči zaražavanje, ali može da sačuva pacijenta od komplikacija, teške kliničke slike i neželjenih ishoda. U letnjem talasu rast broja zaraženih ne prati ubrzano punjenje bolnica, pacijenti uglavnom imaju blažu kliničku sliku - temperaturu, kijavicu, bolove u zglobovima i mišićima. Kod mnogih zaraženih čak ne postoje nikakvi znaci bolesti.

Euronews/Printscreen

 

Lekari upozoravaju da nagli rast broja zaraženih u Srbiji nije za paniku, ali jeste za oprez. Kod velikog broja inficiranih ljudi korona će "pronaći" i one sa oslabljenim imunitetom, koji imaju neku drugu tešku bolest ili su imali tešku operaciju. Za njih zaražavanje može biti fatalno. U kovid bolnicama kažu da takvih pacijenata imaju najviše. U kovid bolnici Batajnica 90 odsto bolesnika su pacijenti prebačeni iz drugih bolnica gde su bili na lečenju zbog neke hronične bolesti ili na operaciji.

Farmaceutske kuće najavljuju tek na jesen nove vakcine koje će u sebi sadržati i omikron. Još nije poznato da li će cepivo imati i nove podvarijante tog soja BA.4 i BA.5. 

Ponovo se pune kovid ambulante

Kovid ambulante ponovo se pune. Da je letnji talas u uzlaznoj liniji potvrđuje rast broja prvih pregleda u kovid ambulantama, ali se povećava i  procenat pozitivnih pacijenata u odnosu na broj testiranih. Statistika kaže da je pozitivnost sada oko 30 odsto. U Domu zdravlja Čukarica lekari navode da je pozitivnost u odnosu na prve preglede dostigla čak 50 odsto. 

Produžen je rad kovid ambulanti od 7 do 20 sati. U Beogradu dve abulante dežuraju 24 sata, jedna na Paliluli, druga u Zemunu. Dom zdravlja u Nišu produžio je radno vreme kovid ambulante do 22 sata. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija