Zdravlje

Kon: Ne bi trebalo da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u danu, jedna osoba može da zarazi 20 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

20:27

Kon: Ne bi trebalo da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u danu, jedna osoba može da zarazi 20 ljudi
Kon: Ne bi trebalo da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u danu, jedna osoba može da zarazi 20 ljudi - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je danas na to da se omikron soj koronavirusa razgranao tako da sada jedna osoba može da zarazi 20 ljudi, ali i da je dobro to što je ova bolest postala blaga.

Ne bi trebalo da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u jednom danu i dodao da se u naredne dve nedelje očekuje porast, opet naglašavajući da je koronavirus postao blaga bolest, naglasio je Kon za RTS.

On ističe da je neophodno nositi zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama jer se upravo tamo dešavaju zaražavanja, ali i u socijalnim ustanovama jer tamo, kako kaže, možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i da strada.

Dodaje da je nošenje maske i dalje vrlo značajno, kao i da je tamo gde ne može da se drži distanca, u zatvorenom prostoru, maska apsolutno korisna. Kada je reč o Kriznom štabu, Kon navodi da on i dalje postoji, ali da se ne sastaje.

"Epidemiolozi Kriznog štaba su međusobno u komunikaciji. Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nama više delte", istakao je epidemiolog.

"Zabrane više nemaju smisla"

Podsetio je da je nekada jedna osoba mogla da zarazi dve ili tri osobe, pa se taj broj povećavao na pet-šest, a da se sada to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi više od 15 osoba, odnosno blizu 20. Navodi i da se omikron jako razgranao, odnosno da postoji puno mutacija.

"U Srbiji imamo BA1, BA2 koji zovemo stelt, ima BA4 - kentaur i BA5 koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28 odsto", istakao je Kon.

Kako kaže, zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA5 zaobilazi imunitet, bilo da je on stvoren vakcinaciom ili infekcijom.

"I BA5 može da se dobije jako brzo, ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo", napomenuo je epidemiolog.

Međutim, ističe da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

"Oni koji nisu primili buster, treba da prime. Nema šta da čekaju. Skoro da je obavezujuće za one starije i imunokompromitovane, to spasava živote i teške forme", naveo je dr Kon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin