Društvo

Najtopliji dan od početka godine - ipak, rekord neće biti oboren, bilo je i vrelijih dana

Komentari

Autor: Tara Tomović

23/07/2022

-

13:00

Najtopliji dan od početka godine - ipak, rekord neće biti oboren, bilo je i vrelijih dana
Najtopliji dan od početka godine - ipak, rekord neće biti oboren, bilo je i vrelijih dana - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Današnji dan je najtopliji dan od početka ove godine. U Srbiji će stoga danas na snazi biti crveni meteoalarm, što znači da je trenutna atmosferska situacija veoma opasna, kako za ljude, tako i za životinje. U najtoplijem delu dana izbegavajte da duže vremena provodite napolju, a ukoliko u svojoj okolini imate pse i mačke lutalice ostavite im svežu vodu, jer postoji opasnost od toplotnog udara. Srećom, već u nedelju ujutru dolazi do promene vremena.

Pojačan severozapadni vetar, oblaci, lokalne padavine, kao i pad temperature za oko pet stepeni obeležiće drugi dan vikenda i doneti preko potrebno osveženje.

Međutim, uprkos ovako visokim temperaturama, temperaturni rekord neće biti oboren, kaže za portal Euronews Srbija meteorolog Đorđe Đurić.

24. jul 2007, najtopliji dan u Srbiji

Najviša temperatura ikada izmerena u Srbiji iznosila je 44.9 stepena u Smederevskoj Palanci tog 24. jula 2007. godine. Ujedno, najtoplije leto kada su oboreni svi temperaturni rekordi bilo je upravo leto pre 15 godina, a čak u 16 mesta temperatura je bila iznad 40. podeoka.

U tekstu koji je sutradan objavljen u dnevnom listu "Politika" navodi se da su "građani jedva izdržali toplotu koju im nebo do sada nikada nije priredilo".

Beograd je tog dana sa 43 stepena izmerenih u 15 časova imao istu temperaturu kao i Kruševac, Leskovac i Veliko Gradište, a tek za stepen-dva su zaostajali Kraljevo, Zrenjanin, Novi Sad, Kuršumlija, Negotin.

"Toplo je i nama, a i našim susedima, većini Evropljana, ali biće vremena da se proanalizira meteorološka situacija ovog leta, verovatno kada zahladi, jer meteorolozi su uz lekare Hitne pomoći verovatno najtraženiji sagovornici ovih dana. Biće tada uzeti u obzir svi podaci, koji se za Beograd beleže još od 1887. godine, a za 30 gradova Srbije – od 1925. godine.

Koji još faktori podstiču temperaturu da uzleti nekontrolisano, pitamo Jasminku Smailagić, koja odmah pominje industrijalizaciju, asfalt koji je pokrio zemlju nauštrb zelenih površina. Podloga nije prirodna, beton je svuda oko nas, pa onda tu još bude i izduvnih gasova koji doprinose promeni klime i "naduvavaju" temperaturu", zabeleženo je u tekstu "Politike" objavljenom 25. jula 2007.

Premda je rekordna temperatura u Beogradu izmerena 24. jula 2007. godine iznosila je 43.6 stepeni, zanimljivo je i da je 11. i 12. avgusta 1921. godine, dakle pre sto godina takođe izmereno skoro 42 stepena u prestonici.

"Sve je to normalno. I u vreme baka i deka su bile visoke temperature. Jedino što je sigurno jeste da u poslednjih četrdesetak godina na globalnom niovu temperatura raste. Sada postoje ciklusi, pa imamo tridesetak godina da je nešto hladnije, smenjivanja tople i hladne klime. Dakle, leta su u tim situacijama i dalje topla, ali nemamo vrele dane u kontinuitetu", kaže meteorolog Đorđe Đurić u razgovoru za Euronews Srbija.

Rekord neće biti oboren

Iako nećemo imati ovako ekstremne vrednosti, današnji dan će ipak biti jedan od toplijih od početka meteoroloških merenja u Srbiji davne 1887. godine sa prognoziranom temperaturom do 40 stepeni.

"Ono što je sigurno jeste da se neće ponoviti taj rekord. Generalno, obično prođe dugi niz godina dok se tako nešto ponovo ne dogodi, barem kada je Srbija u pitanju. S druge strane, na zapadu Evrope, ne prođe godina, a da se ne obori neki rekord", kaže Đurić i dodaje da Srbija nema često temperature preko 40 stepeni, te da je do sada možda bilo desetak takvih dana.

Te 2007. godine čak je i u Sjenici krajem avgusta izmereno 36.2 stepena. Đurić kaže da je ove godine, iako nam se ne čini tako - drugačije, pa će u Sjenici danas biti prijatnih 30 stepeni.

"Toplotni talas će potrajati do kraja meseca, s tim što će imati te blage oscilacije, pa iako će doći do osveženja u nedelju i u utorak na sredu, to je samo pet stepeni, tako da će on i dalje biti aktuelan"

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Pošto se i u narednom periodu očekuje uglavnom vedro, vrednosti UV zračenja biće veoma visoke, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se duže izlagati sunce bez adekvatne zaštite. Zbog veoma visokih temperatura sve aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum, naročito u najtoplijem delu dana, savetuje Đurić.

"Sunce ne treba u potpunosti izbegavati jer je ono izvor energije i života, pa su jutarnji i kasniji popodnevni sati idealni da uživamo u njemu. Na put ne treba kretati u najtoplijem delu dana. Razlika između prostorija sa rashladnim uređajima i spoljašnih sredina ne treba biti viša od sedam, osam stepeni. U vodene površine ne treba da se ulazi naglo, kako organizam ne bi doživeo šok jer temperaturna razlika između vode, tela i spoljašne sredine može biti viša i od desetak stepeni. Zbog veoma sušnog vremena i veoma visokih temperatura, ne treba paliti vatru na otvorenim površinama, naročito ne u šumskim kompleksima, zbog veoma velike opasnosti od izbijanja požara"

Kako se nalazimo na sredini leta, Đurić kaže da smo ušli u najtopliji i najsušniji deo zbog čega je potrebno prilagoditi se aktuelnim vremenskim uslovima. Ipak, iako su vremenski uslovi ekstremni, neće se ponoviti 2007. godina.

"Ovakve prilike su potpuno uobičajene za ovo doba godine i naše područje", zaključuje Đurić u razgovoru za Euronews Srbija.


 

 

 

Komentari (0)

Srbija