Društvo

Austrija jača graničnu saradnju sa Mađarskom i Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

09:09

Austrija jača graničnu saradnju sa Mađarskom i Srbijom
Austrija jača graničnu saradnju sa Mađarskom i Srbijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U kontroli svojih granica, Austrija, Mađarska i Srbija će tokom leta snažnije sarađivati nego do sada, najavljuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Austrija će mađarsku i srpsku policiju podržati u uspostavljanju "operativne grupe za borbu protiv krijumčara ljudima". Stavljanjem na raspolaganje tehničkih uređaja poput kamera za noćni nadzor, džipova, dronova zajednička operacija biće efektivnija, poručuju iz Beča.

Prekogranična saradnja usledice na nivou kriminalističke policije, ali i kroz austrijske policajce koji će pomagati kolege na mađarsko-srpskoj granici, istakao je ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

"Imajući u vidu trenutne izazove je saradnja u borbi protiv krijumčara ljudi i ilegalne migracije važnija nego ikada", poručio je Karner u saopštenju.

Ministarstvo ocenjuje da je trenutno "ekstremno izazovna situacija" na mađarsko-srpskoj granici i da je Mađarskoj potrebna pomoć zemalja EU. Protekle nedelje je generalni direktor za javnu bezbednost Austrije Franc Ruf sa šefovima granične policije i Odeljenja za borbu protiv krijumčara obišao mađarsko-srpsku granicu.

Od mađarskih kolega su čuli da su granični policajci izloženi napadima, i da dolazi do učestalih konflikata među krijumčarima, između kojih vlada borba za vlast.

U Austriji je u prvih šest meseci uhapšeno više od 310 krijumčara. Kada je reč o njihovom poreklu radi se najčešće o mađarskim, srpskim i rumunskim građanima, ali izbeglicama koje žele, upravljanjem vozila, da uštede troškove za svoje krijumčarenje na zapad Evrope.

Komentari (0)

Srbija