Društvo

U Batajnici na lečenju 200 pacijenata, Adžić Vukičević za Euronews Srbija: Virus toliko mutirao, ima više subvarijanti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2022

-

16:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Epidemijska situacija u Srbiji se iz dana u dan pogoršava. Zabeleženo je više od 6.000 zaraženih u jednom danu, dok je u blonicama 500 pacijenata. U najvećoj kovid bolnici u Batajnici trenutno se leči 200 pacijenata, što je popunjenost oko 25 odsto kapaciteta te ustanove. Na bolničkom lečenju su uglavom starije osobe, pacijenti koji su prebačeni iz drugih bolnica gde su operisnani ili se leče od neke hronične bolesti pa su se zarazili.

Direktorka kovid bolnice Batajnica Tatjana Adžić Vukičević kaže za Euronews Srbija da je 200 pacijenata u toj ustanovi raspoređeno u sedam jedinica poluintenzivne nege i jednoj jedinici intenzivnog lečenja. 

"Radi se o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom kovid 19 bolesti. Najveći broj prijema u našu bolnicu su stariji pacijenti u sedmoj, osmoj, devetoj deceniji, koji imaju brojne pridružene bolesti. Veliki broj pacijenata dolaze iz bolnica koje nisu u kovid režimu, to su uglavnom hronični kardiološki bolesnici, plućni, bolesnici na programu hemodijalize, onkološki pacijenti koji su se zarazili tokom primene hemoterapije ili zračne terapije, sveže operisani, čak i saobraćajne traume", navela je Adžić Vukićević za Euronews Srbija.

Dodaje da je zbog toga od 22. jula uvedena zabrana poseta u svim bolnicama u Srbiji i obavezno nošenje maski. 

"U ovom talasu moramo da pohvalimo rad kovid ambulanti koje dobro rade svoj posao, uključuju antivirusne lekove na vreme tamo gde je indikovano, tako da je manje prijema u bolnicama", istakla je ona.

Četvrta doza vakcine

Govoreći o vakcinaciji ona je rekla da se vakcina preporučuje starim osobama i hroničnim bolesnicima, a ostali da sačekaju - mesec, dva da se pojavi polivalentna vakcina u čijem sastavu će biti i omikron.

Euronews/Nataša Jovanović

 

"Pacijenti su uglavnom stariji. Virus je toliko mutirao, oslabio, doživeo osmu, devetu mutaciju, sa subvarijantama i više od toga. Sada se virus zadržava na gornjim partijama - nos, guša, sinusi. Najviše 5-10 posto ima kliničku sliku pneumonije", navela je ona.

Ne smatra da građani treba da se odreknu letovanja i odmora, ali preporučuje oprez.

"Preporučila bih da se u javnom prevozu nose maske, u zatvorenom prostoru i pod obavezno u svim bolnicama", istakla je Adžić.

Lekari se pribojavaju da bi KC mogli da uđu ponovo u kovid sistem, što bi usporilo lečenje nekovid pacijenata. 

Komandant vojne kovid bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić rekao je za RTS da se pik talasa očekuje početkom avgusta i ocenio da će tada na dnevnom nivou biti 10.000 do 15.000 zaraženih. U toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju su 42 pacijenta.

Većina pacijenata u bolnicama stariji od 70 godina

Zbog povećanog broja putovanja, odlazaka na odmor, ali i dolazaka građana iz dijaspore bolnice će sigurno da se pune i oboleće svi koji su osetljivi, upozorava epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da su tri četvrtine zaraženih u bolnicama stariji od 70 godina.

On je za "Politiku" naveo da je od 60 do 80 odsto pacijenata koji su na bolničkom lečenju  nevakcinisano ili su primili dve, a treću dozu nisu.

"Odlazak po vakcinu za tu kategoriju stanovništva spasava od odlaska na respirator", istakao je Tiodorović.

Ipak, naveo je da u odnosu na ranije sojeve korone razne varijante omikrona uzrokuju neuporedivo manje hospitalizovanih i preminulih što, dodao je, ne znači da najstariji stanovnici i rizične grupe građana poput onkoloških, kardioloških, neuroloških bolesnika i svih oni sa narušenim imunim sistemom nisu ugroženi ponovnim bujanjem zaraze.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Tiodorović je poručio da sve te kategorije stanovništva treba što pre da odu po četvrtu dozu postojećih vakcina protiv korona virusa ako je prošlo pet meseci od ranije vakcinacije, a naročito ako su preskočili treću dozu.

Apeluje na građane da drže distancu i podseća da preporuka nošenja maske u zatvorenim prostorima nikada nije ni ukinuta i da bi naročito ugrožene kategorije stanovništva trebalo da je se pridržavaju.

On napominje da zvaničan broj zaraženih na dnevnom nivou nije verodostojan i da je samo pokazatelj testiranih, a ne i stvarno inficiranih građana.

"Kada imamo testiranjem dokazanih oko 5.000 dnevno zaraženih, sigruno je pet, šest puta više pozitivnih građana na kovid-19, ali nemaju vidljive znake oboljenja", rekao je Tiodorović i dodao da Srbija nije izuzetak i da se očekuje povećanje broja zaraženih u svim zemljama Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija