Društvo

Raskorak koji koriste investitori: Predratna zdanja na Vračaru ruše se dok čekaju zaštitu Vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2022

-

14:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Smiljanićeva ulica je od prošle godine pod zaštitom kao prostorna kulturno-istorijska celina. Ovaj retko očuvan ambijent formiran je krajem 19. i početkom 20. veka. U nizu vila, poslednja već pripada susednoj, Krunskoj ulici na čiju se zaštitu i dalje čeka. Umesto divljenja, ova oronula lepotica prolaznicima mami tužne poglede.

Dok planovi za zaštitu kulturno-istorijskih dobara Beograda čekaju usvajanje, gotovo vek stare građevine se ruše. Iz nekoliko udruženja građana kažu da je gradski Zavod za zaštitu spomenika svoj deo posla obavio, a da je zastoj u Ministarstvu kulture i Vladi. Na tu temu iz nadležnog ministarstva nismo dobili odgovore.

"Plan za Krunsku stoji u Vladi od 15. oktobra prošle godine i bojimo se da ovde postoji jak uticaj investitora, zbog čega se taj plan ne donosi", kaže na Aleksandar Arsenijević iz Društva za ulepšavanje Vračara.

Najmanja beogradska opština broji nekoliko udruženja građana koja se bore protiv rušenja kulturno-istorijskog nasleđa zarad savrememnih višespratnica, međutim, Vračar nije jedina atraktivna lokacija za novogradnju. "Vidite šta se dešava i po drugim opštinama, na Savskom vencu, Zapadni Vračar, investitori ruše gde god mogu", dodaje Arsenijević.

Na odluku čeka deset predloga

Na odluku Vlade čeka deset predloga Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda: Krunska ulica, Stara Palilula, Topčidersko brdo i Dedinje, Savamala, Kotež Neimar, Blokovi 1 i 2 u Novom Beogradu, Kompleks državne bolnice, Senjak, Zapadni Vračar i Istočni Vračar, odnosno Njegoševa ulica. 

Euronews Srbija

 

Iz gradskog zavoda za zaštitu spomenika kažu:

"Za sve celine u postupku utvrđivanja za kulturno dobro i za one koje su u postupku istraživanja, obavezno je pribavljanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, što znači da postoji određeni stepen zaštite".

Iako je istraživanje Zapadnog Vračara u toku, zgrade u tom delu grada nisu pošteđene. Među poslednjim je hotel "Dom" u ulici kralja Milutina. Zdanju iz 1929. godine, istekla je zaštita, pa je bagerom započeto raskrčavanje terena za novu višespratnicu.

Dve "starice" u Hadži Milentijevoj pod rizikom

Zbog već viđenih slučajeva rušenja zgrada u periodu između isteka prethodne i donošenja odluke o novoj zaštiti, i stanovnici Neimara su zabrinuti zbog dve vile u Hadži Milentijevoj ulici, za koje investitor već drugi put podnosi zahtev za rušenje i izgradnju novih objekata.

Euronews Srbija

 

"Mislimo da je nedopustivo da se te dve vile I, obe iz 1927. Izgube. Zarad privatnog interesa, da se nešto što je javnog interesa i kulturno dobro izgubi, da se sruši", navodi Neda Maletić iz Udruženja za očuvanje Neimara.

Ove starice preživele su nekoliko bombardovanja, pa se građani nadaju da će i napad investitora. Zato insistiraju da se zahtev za njihovo rušenje odbije i da se ubrza proces zaštite čitave prostorne celine koja je bila svedok razvoja Beograda od kasabe do prestonice.

 
 

 

 

Komentari (0)

Srbija