Društvo

Udovičić: Na početku smo pika ovog talasa infekcije koji bi mogao da traje tri nedelje

Komentari

Autor: Blic

31/07/2022

-

09:40

Udovičić: Na početku smo pika ovog talasa infekcije koji bi mogao da traje tri nedelje
Ivo Udovičić - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma veruje da će korone biti i naredne godine, ali da je iznenađen time što je talas u kome smo trenutno "malo poranio".

Prema rečima dr Udovičića mi smo sada u piku epidemije koji će trajati tri nedelje, te podvlači, da je od izuzetne važnosti da vodimo računa o starijima kojima virus može napraviti problem.

"Kada nije pik, kada je nizak intenzitet virusa i cirkulacije, tu još i možemo da budemo opušteniji, ali kada je pik epidemije, a mi smo sada na početku pika koji će trajati tri nedelje sigurno, mi moramo preduzete mere. Međutim, ne mere ne treba da propisuje država da, jer ne može država da propiše meru kako će se unučad ili kako će se deca ponašati prema svojim bakama i dekama, to mora biti lična odgovornost, bar dok je pik epidemije. Sada je ogromna verovatnoća da je neko od članova porodice pozitivan a da i ne zna, i lako donese kući virus", dodaje dr Udovičić.

Kako je rekao za Blic, virus uveliko cirkuliše i kod određenog dela populacije izaziva probleme, mada, iako su mnogi postali otporniji na virus jer je mutacijom i sa dolaskom omikrona oslabio, s druge strane pravi problem i zdravstvenom i ekonomskom sistemu. Na ulici, u kafiću, restoranu, ili na bilo kom mestu, zbog lakog prenosa virusa, postoji verovatnoća da se zarazite, a da kasnije ne dobijete nikakve simptome, navodi.

Prema njegovim rečima većina ljudi, koja je u gradu, prevozu, na ulici, u restoranima, je pozitivna sigurno, a da ne znaju i oni jedni drugima to prenose. 

"Budite oprezni i svesni da ste možda pozitivni pa nekome možete preneti virus, a stariji bi takođe trebalo da znaju da su u potencijalnom riziku. Sve je sada na ličnoj odgovornosti", apeluje Udovičić.

On navodi da je ogromna verovatnoća da je neko pozitivan iako nema nikakve simptome i da je stoga sada važno biti oprezan zbog drugih koji su ugroženi. 

"Moraju mlađi, kada ulaze kod starih, nepokretnih i hroničnih bolesnika, da nose masku N95 ako imaju. Na kraju stavite i običnu masku, samo nekako pokušajte da zaštitite te ljude. Perite ruke, alkoholom isperite, održavajte im higijenu, zadržavajte se kod njih kratko onoliko koliko morate i to nam je sada važno u ovom piku i može nam pomoći da zaštitimo njih" kaže on.

Kao dobru stvar kod omikrona i svih njegovih podvarijanti je da se svaki novi soj lakše prenosi i brže dovodi do zaražavanja, ali je klinička slika ista i ona se ne menja.

"Ne znam kako je u drugim bolnicama, ali generalno pratim šta se dešava i kod nas i u inostranstvu, mi nemamo više mladih i radno sposobnih koji su u bolnici samo zbog kovida. Ako je neko mlađi u bolnici zbog korone, on obično ima tu još neku pridruženu bolest, ili je srčani bolesnik, ili dijabetes, ili je onkološki pacijent", naveo je Udovičić.

On je dodao da bolnica Karaburma trenutno radi sa 40 odsto kapaciteta, ali će kapaciteti ako bude potrebno biti prošireni.

"Smatram da će za leto biti dovoljno to što radimo mi, i ove tri bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. Lečenje ovih pacijenata je sada kraće, i traje negde osam dana, a prosek lečenja pacijenata u delta i sa onim drugim sojevima je bio znatno duži. U više od 90 odsto pacijenata uglavnom su ljudi starije životne dobi, sa dosta hroničnih bolesti. Mi čak imamo i one koji imaju 80 godina ali nemaju puno komorbiditeta, pa čak i oni kad dobiju koronu to lakše sada prebole. Problem su nam dve kategorije ljudi, stariji i teško bolesni i polupokretni i nepokretni", objašnjava dr Udovičić.

Komentari (0)

Srbija