Društvo

Svetska nedelja dojenja: Srbija na samom začelju u regionu, i dalje vladaju brojne zablude

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

14:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja. Ove godine pod sloganom "Istupi za dojenje, edukuj i podrži" obeležava se od 1. do 7. avgusta, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojanja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta.

Koordinatorka projekta "Nedelja dojenja" za jug Srbije prof. dr Aleksandra Catić Đorđević za Euronews Srbija navodi da prema istraživanjima koje je UNICEF sproveo u zemljama u okruženju, naša zemlja ima najnižu stopu dojenja. Ističe da je potrebno mnogo učiniti kako bi se ta stopa podigla i kako bi se mame ohrabrile da doje.

Bojana Stojanović Rosić, savetnica za dojenje iz Udruženja "Roditelj", naglašava da edukacija i podrška dojenju počinje i pre nego što se dete rodi.

"Već u trudnoći treba da razgovaramo sa mamama ne samo o prednsoti dojenja nego i o tehničkim aspektima koji se teču pravilne prakse i tehnike dojenja", kaže ona.

Za Katarinu Radovanović, koja trenutno doji sina, kaže da tokom dojenja i prethodnog deteta nije imala krupnijih problema i da joj je porodica prva najvažnija karika u lancu podrške.

"Nisam imala krupnijih problema, s tim što mislim da je sa prvim detetom to više bila stvar sreće i slučajnost da naiđem na pravi izvor informacija. Prepreke postoje, ali je važno reći da su sve premostive. Porodica je prva najvažnija karika, zatim bliski prijatelji. Savetnice za dojenje su bitna karika, pedijatri, ali bih ipak istakla da ovo iako je prirodna pojava može da se iskomlikuje ukoliko se na vreme ne organizujemo sami", kaže ona.

Da je dojenje značajno i za bebu i za mamu, saglasni su svi. Doktorka Catić Đorđević ističe da je dojenje znatno zdravije i korisnije za razvoj deteta, kako fizički tako i psihički, od bilo kakve mlečne formule.

"Naša zemlja podržava dojenje kroz različite vrste akcija, jedna od poslednjih je "Mama friendly apoteka" gde su farmaceuti dodatno edukovani iz oblasti primene lekova tokom dojenja kako bi dojiljama bilo omogućeno da na bezbrižan način nastive da doje svoje bebe tokom terapije", kaže Catić Đorđević.

Zablude o dojenju i dalje brojne

Ipak, iako su koristi od dojenja za dete i majku višestruke, brojne su i zablude koje prate ovaj važan proces.

Bojana Stojanović Rosić ističe da je prva zabluda da majke čekaju da im krene mleko. Kako navodi, majke često dok čekaju da im krene mleko, u međuvremnu daju dohranu.

"Majka ne treba da čeka da mleko krene. Bitno je da se stimuliše tako što ćemo što češće u samom porodilištu odmah nakon porođaja stavljati na dojku kako bi pokrenuli laktaciju", ističe ona.

Pandemija kovida 19 značajno je uticala na zdravlje, ishranu i živote uopšteno, kao i na odluku novopečenih roditelja o načinu ishrane novorođenčadi. A doktorka Catić Đorđević navodi da su hronične ali i akutne terapije čest razlog prekida dojenja, jer stvaraju nedoumice i strah.

"Međutim, jako mali broj lekova se izlučuje mlekom u količini koja može da naškodi detetu. Postoji niz koraka koji mogu da obezbede da dojilja bude zdrava, da bude pod terapijom, a da beba dobije ono što joj je potrebno. Danas postoje nacionalne smernice za primenu lekova tokom dojenja, kako bi proverile da li je lek bezbedan za korišćenje tokom dojenja. Čak i kovid pozitivne mame ne treba da prekinu dojenje tokom trajanja infekcije", objašnjava ona.

Dodaje da su u smernicama obrađene i teme koje se tiču konzumiranja kofeina, alkohola, ali i primenu raznih estetskih zahvata, dijagnostičke procedure, poput rendgena, skener, snimanje zuba i slično. Postoje smernice kada je i na koliko potrebno napraviti pauzu kod nekih zahvata ili procedura, ali, kako kaže, ništa od toga nije razlog prestanka dojenja.

 

Komentari (0)

Srbija