Društvo

U Srbiji se tek jedna od četiri bebe hrani majčinim mlekom, kako do pravilne upotrebe lekova tokom dojenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2022

-

13:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Podaci UNICEF-a govore se tek 44 odsto odojčadi do navršenog petog meseca doji, a u Srbiji je tek svako 4. dete u tom periodu dojeno. Iz tog razloga, već nekoliko meseci sprovodi se projekat "Mama friendly apoteka", čiji je osnovni cilj savetovanje i podrška dojiljama za bezbedno dojenje tokom tereapije.

Mnogo žena tokom perioda dojenja dođu u situaciju da moraju da koriste lekove, a dojiljama koje imaju hronično oboljenje neophodna je primena redovne terapije. Zato je važno poznavanje delovanja ali i neželjenih efekata lekova, jer izbor optimalne terapije i pravilna primena lekova omogućavaju bezbedan nastavak dojenja.

Upravo iz tog razloga pokrenut je  projekat "Mama friendly apoteka". Koordinatorka ovog projekta za jug Srbije prof. dr Aleksandra Catić Đorđević kaže za Euronews Srbija da svuda postoji problem da se majke plaše da nastave da doje svoje dete misleći da će im naškoditi ukoliko primenjuju neki lek, a da je u našoj zemlji to malo naglašeno. 

"Pored toga proizvođači se vrlo često ograđuju u upustvima za lek u vezi sa primenom tokom perioda dojenja i svrstavaju trudnoću i dojenje kao dva specifična stanja u jednu istu grupu. Međutim, što se lekova tiče to jednostavno nije tako i beba nije na isti način izložena kada je u maminom stomaku, kada je u pitanju trudnica i kada je u pitanju lek unet preko mleka. Znatno je manji procenat lekova koji se izlučuje mlekom i koji može da dođe do deteta. Samim tim veliki broj lekova je bezbedan tokom dojenja, ali u našem narodu postoje neke zablude, neke dileme i zbog toga je i nastao ovaj dokument koji predstavlja jednu važnu preporuku i koji govori o medicini zasnovanoj na dokazima", kaže doktorka Catić Đorđević.

Nacionalne smernice za korišćenje terapije tokom dojenja su, prema njenim rečima, izdate tokom 2021. godine nakon preko godinu dana rada jedne grupe stručnjaka, farmaceuta, lekara i predstavljaju dokument koji je kako lekarima, tako i farmaceutima i pacijentima, dostupan na sajtu Ministarstva zdravlja.

Projekat "Mama friendly apoteka" je podržan od Ministarstva zdravlja i UNICEF-a i realizuje se na teritoriji čitave Srbije.

"Postoji veći broj predavača i koordinatora, koji pomažu da farmaceuti širom Srbije prihvate nacionalne smernice za bezbednu primenu lekova tokom dojenja i da na pravilan način savetuju dojilje podržavajući dojenje kao najkorisniji oblik ishrane i podrške razvoju deteta", kaže doktorka.

Ona navodi da kada postoji neki manji zdravstveni problem on može biti rešen u apoteci i tu mama može da dobije savet i koji lek i na koji način može da ga koristi.

"Isto tako, ukoliko ima neku hroničnu terapiju, ona može da se savetuje sa svojim farmaceutom u Mama friendly apotekama, ali i drugim apotekama širom Srbije uz pomoć ovih smernica koje su objavljene i koje su javno dostupne svim zdravstvenim profesionalcima, ali i privatnim licima da na pravilan način tu terapiju korist, da ne ugrozi bezbednost svoje bebe, a da naravno i svoje zdravlje podržava pravilnom primenom lekova", kaže Catić Đorđević.

Dodaje da se tu nalaze čak i saveti o primeni nekih suplemanata, lekova koji su tradicionalni biljni lekovi, ali i saveti koji se tiču primene vakcina što je sada aktuelno i čak i nekih sredstava za uživanje kao što je recimo alkohol ili uticaj nikotina, pa čak i estetskih procedura.

Doktorka ističe da naši procenti govore da je izuzetno mali broj dece dojen u prvih pet meseci, a da ta brojka zatim dodatno pada u prvih godinu dana. 

"S obzirom da je majčino mleko izuzetno dragoceno za psihički i fizički razvoj deteta, predstavlja idealnu hranu za dete i da sadrži sve one supstance koje su detetu neophodne za pravilan rast i razvoj stvarno je neophodno povećati tu stopu i ovo jeste naš napor i naš doprinos kao farmaceuta da pružimo podršku mamama, da im omogućimo da doje svoje bebe, da te bebe budu zdrave", naglašava ona.

Catić Đorđević navodi i da se trude da se projekat raširi i da u svakoj apoteci mama može da dobije savet o pravilnoj primeni leka.

"Takođe, trudimo se da kolege lekare dodatno upoznamo sa smernicama, da im pomognemo u određivanju terapije i da na taj način učinimo da se deca doje u znatnoj većoj meri nego što je to do sada bilo", kaže Catić Đorđević.

Komentari (0)

Srbija