Društvo

Dr Ostojić: Povećan broj dece zaražene kovidom, najviše beba starosti do mesec i po dana

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

11:25

Dr Ostojić: Povećan broj dece zaražene kovidom, najviše beba starosti do mesec i po dana
Dr Ostojić: Povećan broj dece zaražene kovidom, najviše beba starosti do mesec i po dana - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Rukovodilac Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović" Olivera Ostojić rekla je danas da se broj slučajeva dece zaražene kovidom u proteklih nekoliko nedelja povećava.

One je istakla da su u pitanju najmlađa deca, starosti do mesec dana i da nema razvoja teže kliničke slike.

"Trenutno imamo samo kovid pozitivne pacijente u našoj bolnici. Poslednjih nekoliko nedelja se povećava broj zaražene dece, a karakteristično za ovaj talas je da su zaražena najmlađa deca. Juče smo imali 26 dece koja su pozitivna na virus, a većina, odnosno više od 60, 70 odsto su deca starosti do mesec, mesec i po dana", rekla je Ostojić za RTS.

Ona je istakla da je uzrast ono što nalaže hospitalizaciju, jer su, kako je rekla, bebe od mesec dana koje dolaze zbog svoje starosti posebno osetljive.

"Imaju povišenu temperaturu između 38 i 38,5 i odbijaju obroke, pospana su, često i uznemirena i neophodno je po protokolu obaviti sve laboratorijske provere", ističe Ostojić.

Dodale je da je trenutno hospitalizovano oko 17 dece, ali da svakodnevno dolaze na ambulantne preglede kovid pozitivna deca. Na hopsitalizaciji su kako je rekla, osim najmlađih i deca koja imaju neke hronične bolesti.

Kazala je da prijava post kovid problema bila samo kada su u pitanju tinejdžeri, koji su imali teže upale pluća u nekom od prethodnih talasa kovida, i da su se uglavnom žalili na malaksalost i iscrpljenost, međutim, kako je rekla, detaljni pregledi nisu pokazali zdravstvene probleme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija